Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Decemberben - a 2015-ös átlagos árszinthez indexálva - 474 font (193 ezer forint) volt a munkaviszonyukból eredően rendszeres jövedelemben részesülő alkalmazottak heti átlagos reálbére, 1,8 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Az így számolt átlagos heti alkalmazotti reálbér 2008 márciusában 473 fonton érte el a 2008-2009-es recessziós év előtti legutóbbi csúcsszintjét.

Az indexálás nélkül számolt heti alkalmazotti nominálbér a tavalyi utolsó hónapban 512 font (206 ezer forint) volt Nagy-Britanniában, 3,2 százalékkal magasabb, mint 2018 decemberében. A béremelkedési dinamikához robusztus munkapiaci folyamatok társulnak: a foglalkoztatási ráta 2019 negyedik negyedévében rekordra, 76,5 százalékra emelkedett, a munkanélküliség pedig 3,8 százalékos eddigi mélypontján maradt. Az alkalmazásban állók száma egy év alatt 336 ezerrel 32,93 millióra emelkedett, ami szintén rekord.

A friss foglalkoztatási és béradatokra azonban árnyékot vet a brit gazdaság stagnálása, az ONS minap ismertetett első becslése szerint ugyanis a brit hazai össztermék (GDP) növekedése zéró volt a decemberrel zárult három hónapban negyedévi összevetésben. Ez meredek lassulást jelent az előző negyedévhez képest: a brit GDP-érték a tavalyi harmadik negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a második negyedév növekedési teljesítményhez viszonyítva.

A statisztikai hivatal szerint a tavalyi év végi hirtelen megtorpanást az okozta, hogy jóllehet a szolgáltatási és az építőipari szektor bruttó kibocsátása emelkedett, ezt azonban semlegesítette a feldolgozószektor visszaesése. A gyáripar kibocsátása 1,1 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedhez képest.

A stagnáló növekedés és a robusztus munkapiaci dinamika közötti látszólagos ellentmondásra a beruházási folyamatok kínálhatnak részleges magyarázatot - mondta Pablo Shah, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdásza. A brit üzleti szektor beruházásainak értéke a tavalyi negyedik negyedévben 1 százalékkal csökkent.

A szakember szerint az ellentmondás annak a jele lehet, hogy a vállalati szektor tőkeberuházások helyett gyakran inkább új munkaerőt toboroz olyan időszakokban, amikor a kilátások bizonytalansága miatt nehezebben lennének indokolhatók a magas költségű beruházásokról szóló döntések. Ugyanakkor a friss foglalkoztatási adatok és a fogyasztói hangulat legutóbbi javulását jelző mérőszámok együtt azt jelentik, hogy a brit gazdaságban jók a feltételek az aktivitás élénküléséhez.

A CEBR ennek alapján azt valószínűsíti, hogy a brit hazai össztermék az idei egész évben 1,5 százalékkal növekszik a tavalyi 1,4 százalékos GDP-bővülés után.