2013-as kilátások: "reménykedjünk benne, hogy tévedünk"

"Nincs sok jó hír" az idei növekedési kilátások szempontjából Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban, Magyarországon és Csehországban például "semmilyen növekedés" nem várható 2013-ban - jósolták pénteki átfogó előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
MTI, 2013. január 11. péntek, 18:39
Fotó: Napi.hu

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja a globális felzárkózó térség 2013-as kilátásairól összeállított helyzetértékelésében - amely a Reménykedjünk benne, hogy tévedünk címet viseli - az általa vizsgált csoport egészére a tavalyival megegyező ütemű, átlagosan 2,6 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít 2013 egészére. A prognózis szerint az átlagon belül jelentősek lesznek az eltérések, és a ház különösen borúlátó Közép-Európával kapcsolatban.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték, Magyarországon az általuk 2012-re becsült 1,3 százalékos visszaesés után ez év egészére stagnálást várnak, 2014-re pedig 1,3 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

Stagnálás, recesszió

Más nagy londoni házak is stagnáláshoz közeli, sőt esetenként recessziós előrejelzéseket tartanak érvényben a magyar gazdaság idei teljesítményével kapcsolatban. A Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői a vártnál rosszabb, e héten ismertetett novemberi magyar ipari termelési adatokat kommentálva közölték: a 2012-re általuk várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében is alig 0,1 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon, azonban a legutóbbi aktivitási jelzőszámok alapján lefelé ható kockázatot látnak ezekre a prognózisaikra is.

A kelet-európai és az egykori szovjet térség átalakulási folyamatának finanszírozására létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a működési területéről összeállított legutóbbi, jelenleg érvényes jelentésében 1,5 százalékos tavalyi egész éves GDP-visszaesést valószínűsített a magyar gazdaságban, és a bank szerint a magyarországi recesszió várhatóan áthúzódik az idei évre is.

A Morgan Stanley londoni közgazdászainak pénteki átfogó térségi elemzése szerint mivel Magyarország nem hagyott fel az "unortodox" gazdaságpolitikai eszközök alkalmazásával, a forint tavalyi jelentős erősödését és az államadós-kockázati mérőszámok javulását - mindenekelőtt a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) árfolyamának és az irányadó tízéves állampapír hozamának csökkenését - zömmel külső tényezők okozták. E külső tényezők között volt a bőséges nemzetközi likviditás, az eurójegybank aktívabb válságkezelési szerepvállalása és a nagyobb tőkebeáramlás a felzárkózó térségekre szakosodott befektetési alapokba.

A magyar gazdaság növekedési profiljával kapcsolatban a Morgan Stanley elemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bár a közép- és kelet-európai gazdaságokban a pénzügyi válság óta az exportvezérelt növekedés lett az "új norma", Magyarország esetében azonban ez a jelenség szélsőségesebben érvényesül, mint a térségen belül máshol, és hamarabb is kezdődött. A ház ennek illusztrálására kimutatta például, hogy a háztartási fogyasztás Magyarországon 2005 óta reálértéken csaknem 10 százalékkal csökkent, miközben Lengyelországban 28 százalékkal, Csehországban 12 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban viszont a magyar export reálértéken összesen 81 százalékkal bővült, a lengyel kivitel értéke ugyanakkor 68 százalékkal, a cseh exporté 78 százalékkal emelkedett.

Csalódtak Magyarországban

A Morgan Stanley elemzői "csalódást keltőnek" nevezik az elemzésben, hogy Magyarország az elmúlt hetekben nem került közelebb egy új IMF/EU-megállapodás aláírásához. A ház szakértői közölték: véleményük szerint az IMF az Európai Bizottságnál jóval kevésbé összpontosít arra, hogy a magyar államháztartási hiány meghaladja-e a GDP-érték 3 százalékát, vagy sem.

A Morgan Stanley londoni közgazdászainak megítélése szerint a fő probléma az, hogy az IMF a legutóbbi költségvetési szigorító lépéseket "alacsony minőségűnek és növekedésrombolónak" tartja, és olyan költségvetést szeretne látni, amelyben nagyobb szerep jut a kiadások kordában tartásának, és kisebb a rögtönzött adóknak.
A cég szerint ahhoz, hogy az IMF/EU-tárgyalásokon haladást lehessen elérni, minimum annak elfogadására lenne szükség a magyar kormány részéről, hogy az adózási kérdéseket sem lehet érinthetetlennek tekinteni.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor már gyakorlatilag nincs esély az új IMF/EU-megállapodás megkötésére. A Fitch Ratings hitelminősítő december végén megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

A Fitch londoni szakértői a lépéshez fűzött elemzésükben azonban közölték azt is, hogy most már nem szerepel alapeseti előrejelzési forgatókönyvükben a sikeres finanszírozási megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, annak ellenére sem, hogy a cég szerint egy ilyen megállapodás csökkenthetné a külső piaci hozzáférés költségeit, és értékes védőhálót nyújtana Magyarországnak a potenciális külső sokkokkal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.12 10:55

Majd a Bajnai féle 65 000 ft-os minimálbér meghozza a növekedés alapjait...HAHAHA...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.12 10:54

@homer11: Te is tudod ,hogy nem így volt....,amit írsz nem igaz,illetve féligazságok tömege ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.11 22:44

@szkiita: mi értelme volt kuszaszenek tündérmeséset hazudnia? hisz már akkor is jól tudta mindenki, hogy hülyeséget beszél. vagy van olyan balfék, aki elhitte a tündérmesét?

a kezdődátumot már megint elvétetted, 2000-ben indult el a nagy eladósító hadjárat, tudod, kamattámogatásos, szja visszaigénylős cukrosbácsi hirdette az igét. végy fel hitelt, minél többet, de még annál is többet, legyen szebb házad, mint a szomszédé, majd 20-30 év alatt visszafizeted...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.11 22:44

Hmmm-hmmm. Az MNB-tartalék eltékozlása után már csak lakossági-vállalati magántartalékok vannak... Reménykedni lehet a stagnálásban, de máris van vagy 200 mrd-nyi lyuk a 2013-as költségvetésben:
- a használatarányos útdíj bizonytalan
- a pénztárgépek felügyeletének adónövelő hatása is bizonytalan
- a központosított eü és oktatás finanszírozása bizonytalan
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.11 22:01

@homer11: Eladósodás mellett nem lesz növekedés .....,az biztos ...,nem úgy ,mint 2002-2008 között ....,mi volt az értelme a növekedésnek?..

---a bankok kaszáltak....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html