Megnevezték 2020 tíz legfontosabb szereplőjét a tudományban

A koronavírus elleni egyik oltóanyag fejlesztője, az Északi-sark egy kutatója és az új-zélandi miniszterelnök is szerepel a Nature brit tudományos folyóirat szerkesztői által összeállított tízes listán, amely a tudomány területén idén elért kulcsfontosságú eredményeket és azokat az embereket nevezi meg, akik főszerepet játszottak ezen mérföldkőnek számító kutatásokban - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2020. december 15. kedd, 23:27
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A Nature 10 nem egy díj vagy rangsor, a szerkesztők azért állították össze, hogy ráirányítsák a figyelmet a tudomány kulcseseményeire az azokban részt vevők által - idézte a folyóirat honlapján megjelent cikket az MTI.

Egy olyan évben, amikor a koronavírus-járvány a bolygó minden részét érintette, a Nature kiválasztotta emberek egy csoportját szerte a világból, akik részesei voltak a tudomány legnagyobb eseményeinek 2020-ban - közölte Rich Monastersky főszerkesztő.

  • A tíz személy között van Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, aki ösztökélte a nemzeteket az új típusú koronavírus elleni harcra, miközben intenzíven bírálta a világszervezetet a válság kezelését illetően.
  • Anthony Fauci, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének (NIAID) igazgatója, az amerikai kormány járványügyi tanácsadója volt az, aki megbízható információkkal látta el az amerikai lakosságot a koronavírus-járvány közepette.

A koronavírus elleni harcban játszott aktív szerepük miatt a listán szerepelnek még

  • Gonzalo Moratorio uruguayi virológus,
  • Kathrin Jansen, a Pfizer oltóanyag fejlesztőrészlegének a vezetője,
  • Li Lan-jün kínai járványügyi szakember,
  • Csang Jong-csen kínai genetikus, valamint
  • Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő.

A Nature az év legfontosabb előrelépései közé sorolja a dengue-láz feltartóztatását célzó terepkísérletek eredményeit: baktériummal fertőzött szúnyogok bevetése több mint 70 százalékkal csökkentette a dengue-lázas esetek számát. Adi Utarini indonéz kutató vezető szerepet játszott ezen terepkísérletekben.

A 10-es listán szerepel

  • Verena Mohaupt, az eddigi legnagyobb és legösszetettebb északi-sarkvidéki kutatóexpedíció, a MOSAiC logisztikai vezetője és
  • a sötétanyagot kutató Chanda Prescod-Weinstein amerikai kozmológus is.

HOZZÁSZÓLÁSOK