A Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év első napján összeállítja a következő tizenkét hónapra szóló átfogó világgazdasági prognózisát. Pénteken ismertetett idei előrejelzésükben a CEBR elemzői közölték: várakozásuk szerint az oltások alkalmazásának széleskörűvé válásával a világ nagy része az idén "elindul a normalitás felé", és ennek nyomán életre kelhet a koronavírus-járvány miatt tavaly elfojtott fogyasztás - írja az MTI londoni tudósítója.

Ez áremelkedést és sok területen - mindenekelőtt a szolgáltatási szektorokban - akár hiányt is okozhat, mivel a kínálat nem feltétlenül tud majd lépést tartani a hirtelen megugró kereslettel.

Nagyon akarnak utazni az emberek

A CEBR várakozása szerint különösen igaznak bizonyulhat mindez a turizmus területén, mivel nagyon sokan, akik a korlátozások miatt tavaly nem vakációzhattak, és még az idei év elején sem mehetnek például sítúrákra, alig várják, hogy utazhassanak vagy meglátogathassák szeretteiket.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák teljesen betelnek az év második felére. Ez is áremelkedésekkel járhat, részben azért, mert a költséges elővigyázatossági, távolságtartási intézkedésekre várhatóan még szükség lesz, másrészt azonban azért is, mert a példátlan kereslet közepette a turisztikai vállalkozások igyekeznek majd behozni az előző másfél évben elszenvedett veszteségeiket.

45 éve nem látott növekedést jósolnak

A turizmus a globális hazai össztermék (GDP) 10 százalékát állítja elő, így az ágazat kilábalása lendületet ad majd a világgazdaság egészének.

Ebben a környezetben a CEBR elemzői azzal számolnak, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték - amely számításaik szerint tavaly 4,4 százalékkal zuhant - az idén 5,3 százalékkal növekszik. A legutóbb 45 évvel ezelőtt, 1976-ban volt ugyanilyen ütemű éves növekedés a világgazdaságban.

A britek is örülhetnek

A CEBR várakozása szerint hasonló tényezők miatt a brit gazdaság növekedési üteme is sok évtizedes rekordot dönthet az idén. A brit hazai össztermék tavaly 11,4 százalékkal zuhant. A járvány idején azonban 200 milliárd font (82 ezer milliárd forint) pótlólagos megtakarítás képződött a brit háztartási szektorban, és ha ez az idén kiadásként jelenik meg, a brit GDP-érték 8 százalék körüli ütemben is bővülhet 2021-ben - áll a CEBR előrejelzésében.

Az elemző cég történelmi távlatú visszatekintése szerint a brit gazdaság a legutóbbi évszázad során csak 1915-ben, 1927-ben, 1940-ben és 1941-ben produkált ilyen vagy ehhez hasonló növekedési ütemeket.

Hej, de jó lesz idén

A világgazdaság növekedési kilátásairól más londoni elemzőcégek is derűlátó előrejelzéseket állítottak össze a koronavírus elleni vakcinák megjelenése nyomán.
Az Oxford Economics például új előrejelzésében az általa eddig valószínűsített 4,9 százalékról 5,2 százalékra emelte 2021-re szóló globális növekedési prognózisát. Ez erőteljesebb növekedés lesz, mint amelyet a világgazdaság a globális pénzügyi válság után, 2010-ben elért, és meghaladja az 1980-as, illetve az 1990-es évek recessziói utáni kilábalások ütemét is. Az idei naptári év negyedévenkénti globális növekedéseinek átlaga 1978 óta a legmagasabb lesz - írta az előrejelzésre hivatkozva az MTI.