300 forintos euró jöhet Orbán horror show-ja után

A külföldi hírügynökségek tudósításainak közös eleme Orbán Viktor tegnapi bejelentésével kapcsolatban, hogy IMF-megállapodás csak akkor lesz, ha a romló pénzpiaci helyzet erre kényszeríti a magyar kormányt. Az eddig forinterősödés mocsárra épült.
NAPI, 2012. szeptember 7. péntek, 09:39
Fotó: Napi.hu

Magyarország lelohasztotta a reményeket azzal kapcsolatban, hogy egy új IMF-hitellel alá tudja támasztani megsüllyedt gazdaságát, miután Orbán Viktor miniszterelnök visszautasította a Valutaalap általa elfogadhatatlannak nevezett feltételeit. A gyors megállapodással kapcsolatos várakozások ezzel a porba hullottak - írja a tegnapi Orbán-bejelentésről szóló tudósításában a Reuters. A forint másfél százalékkal zuhant a Facebook-nyilatkozat után, később azonban némileg magához tért, köszönhetően annak, hogy az Európai Központi Bank (ECB) meghirdette kötvényvásárlási programját.

Elemzők szerint a magyar kormányfő, aki 2010-ben váratlanul lezárta a korábbi IMF-programot, csak akkor fog belemenni az új megállapodásba, ha jelentős piaci nyomás alá kerül az ország. Nem valószínű, hogy visszahátrál az úgynevezett szokatlan gazdaságpolitikai lépésektől és belemegy kemény kiadáscsökkentésekbe a 2014-es választások előtt. Azt feltételezzük, hogy egy piaci felfordulás szoríthatja rá Orbánt a hátrálásra - idézte a hírügynökség a Capital Economics elemzőinek feljegyzését.

Mocsárra épült a forinterősödés

A tegnapi hírek mindenesetre vélhetően rávilágítanak arra, mennyire ingoványos mocsárra épült a magyar pénzpiaci eszközök elmúlt hetekben tapasztalt erősödése. A Reuters emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfő egy nappal korábban még a gyors megegyezésről beszélt. Emellett jelzi: nevük elhallgatását kérő források szerint hiteles az Indexen tegnap ismertetett IMF-dokumentum. (Ez még azelőtt történt, hogy a Orbán Viktor mai rádióinterjújában egy további listáról beszélt volna.)

A kormány többsége nem akar megegyezést, a török játszmát folytatná, amíg csak lehet - tárgyalások a tárgyalásokról, amíg a külgazdasági helyzet javulása magától meg nem oldja a problémákat - és csak piaci nyomásra menne bele a megállapodásba - mondta a Reutersnek Peter Attard Montalto a Nomura ismert régiós szakértője.

Törlesztési hegymenet jön

Eközben a bóvli kategóriába minősített Magyarország törlesztési csúccsal néz szeme a következő öt negyedévben. Csak a korábbi EU/IMF program keretében 4,6 milliárd eurónak megfelelő hitel visszafizetési határideje jár le. Szakértők szerint a jelenlegi forintárfolyamot feltételezve 2013 márciusáig képes IMF-hitel nélkül finanszírozni magát a magyar állam.

Az AP hírügynökség azt emeli, hogy a tegnapi forintgyengülés és a tőzsde hanyatlása sokkal nagyobb lehetett volna, ha nincs a kedvező hatású ECB-bejelentés. A Financial Times (FT) tudósításának címe: Orban horror show-ja, amivel arra utal, hogy Orbán Viktor horror listának minősítette az IMF és az EU feltételeit, amelyek a "szolgaian" kormánypárti Magyar Nemzet napilapban jelent meg.

Mocskos, de hatásos játszma

Mujtaba Rahman, az Eurasia Group szakértője politikai számítást lát a fejlemények mögött. Miután sem az EU, sem az IMF nem erősítette meg a kérdéses listát, ezért a két szervezet elvárásainak eltúlzása azt szolgálhatja, hogy ha ennél kevesebb szerepel majd a megállapodásban, akkor a kormány azt mondhatja: óriási engedményeket ért. El ha nem lesz egyezség, akkor meg "megvédte a magyar emberek érdekeit". A politika mocskos dolog, de ez jó stratégia a kormány részéről - teszi hozzá. Talán - véli Kester Eddy, az FT Magyarországgal is foglalkozó szakírója.

Az utóbbit kétkedést erősíti meg Montalto találgatása a forint árfolyamával kapcsolatban, amelyet a Wall Street Journal idéz. Eszerint 290 forint/euró körül devizaárfolyam várható, ám egy a régiót érő sokk semmi perc alatt a 300 forintos régióba küldheti a magyar valutát. Nehéz előre látni ugyanakkor, mi válhat ki egy erőteljes árfolyamrobbanást Magyarországon.

Guillaume Tresca, a Crédit Agricole feltörekvő piaci szakértője egyszerű játékot lát a fejlemények mögött. Amíg a magyar valuta 300 forint/euró alatt van, addig a kormányt semmi sem sürgeti az IMF-tárgyalások folytatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.09.09 10:41

@SzaszaG: Így van náci, a nyelvhasználata aztán elárulja, ki és mi maga.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.09.09 10:12

Mindenki magyart szeretek! Még Kúrcsányt is! (Nem. A Libajt sem. Ezek picopaták, nem magyarok.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.09.09 10:10

600 ft lesz az ájró. De hivatalosan úgysincs (fonetikusan: úcsincs) árfolyamcél, mit is tehetünk? A külker aktívum felmegy majd 50 mlrd euro per évre, a forint árfolyam meg korrigál. Nomura meg kinyalhassa. Bőnyállal.
Tanujjatok makrógazadaságot! Bazi érdekes! Még libsiknek is, pedig ők meg sem érdemlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.09.08 14:52

A forint 275-295 sávban mozog 6 hónapja. Ez kb. +/-3% a 285-töl, ami semmi. Fölösleges ezt minden nap kommentálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.07 17:23

Baloldal szeret hisztériázni. A forint 285-ön, ha 300-ig felszalad az az euro komoly déliek miatti gyengülése fogja okozni. és akár lesz az még 310 is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html