30 milliárd dolláros profitot csinált a világ legnagyobb állami alapja

Az erős részvénypiacoknak köszönhetően 30 milliárd dolláros profitot sikerült elérnie a harmadik negyedévben a világ legnagyobb vagyonalapjának. A 882 milliárd dollárnyi vagyont kezelő norvég állami alap ezzel 4 százalékos hozamot ért el az utóbbi három hónapban - írja a Reuters.
portfolio.hu, 2016. október 7. péntek, 11:39
Fotó: Reuters

Szép hozamot ért el befektetésein a norvég állami vagyonalap, a részvénypiacok menetelésének köszönhetően a harmadik negyedévben 4 százalékos hozamot csinált, így 0,2 százalékkal még a benchmarkját is felülteljesítette. A második negyedévben 1,3 százalékos teljesítményt ért el az alap.

A 882 milliárd dollárnyi vagyont kezelő alap a világ minden táján rendelkezik befektetésekkel, a kezelt összeg nagyjából 170 ezer dollárra jön ki minden egyes norvég állampolgárra. A júliustól szeptemberig tartó negyedévben a kormány 30 milliárd norvég koronát vett ki az alapból államháztartási kiadások fedezésére.

A befektetéseken belül valamennyivel csökkentették a kötvények súlyát, miközben a részvényekét emelték, utóbbi már 60,6 százalékot tesz ki a portfólióban.

HOZZÁSZÓLÁSOK