Minden korábbinál alacsonyabb, csaknem nulla százalékos kamattal jutott forráshoz Németország az állampapírpiacon hétfőn.

Az aukción, amelyen 6 hónapos futamidejű kincstárjegyet értékesítettek, 0,08 százalékos átlaghozam alakult ki, ami a valaha mért legalacsonyabb érték, és messze elmarad a legutóbbi aukción regisztrált 0,291 százaléktól - közölte a kibocsátással megbízott pénzügyi szolgáltató. Úgy tűnik, így lesz fedezete annak az adócsökkentésnek, amelyet hétfőn jelentett be a német kormány.

Összesen 3,834 milliárd euró értékben jegyeztek kötvényeket, és akkora volt az érdeklődés, hogy ennek akár a kétszerese is elkelhetett volna. Az aukció eredménye azt mutatja, hogy az ideges piaci hangulatban igen nagy a kereslet a német szövetségi állam által kibocsátott papírok iránt - áll a közleményben.

Az állampapírpiacon Németország profitál az euróövezeti államadósság-válságból, a német kötvény igen biztos, értékálló befektetésnek - befektetési menedéknek - számít.

A valamennyi meghatározó hitelminősítőnél a lehetséges legjobb besorolással rendelkező Németország az idén összesen 275 milliárd euró értékben vesz fel forrást az állampapírpiacon. A hitelekhez a válság következtében egyre kedvezőbb feltételekhez jut, miközben számos euróövezeti társállam helyzete egyre csak romlik.

Hétfőn elsősorban az Olaszország iránti bizalom gyengült, a 10 éves futamidejű olasz államkötvénnyel minden korábbinál magasabb, 6,5 százalékot meghaladó hozamszint mellett kereskedtek. Szakértők szerint a 6 százalék fontos határ, e felett válik kétségessé, hogy meddig finanszírozható az adott állam adóssága a piacról.