BUX
39024

70 százalék felett a görög csőd esélye

Londoni pénzügyi elemzők szerint meghaladja a 70 százalékot annak a kockázata, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, és emiatt törlesztési csődbe kerül.

MTI-Eco, 2015. március 27. péntek, 20:02

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a londoni kereskedési hetet záró péntek esti összegzésében kiemelte, hogy a görög szuverén CDS-tranzakciók - az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - a tavalyi év közepe óta folyamatosan drágulnak, és a stabilizálódással jellemzett időszakokat minden esetben a Grexit, vagyis a görög euróövezeti távozás és az ebből eredő államcsőd újból emelkedő kockázata követte.

A szuverén görög CDS-kontraktusok árazásából levezethető, öt évi időtávlatra vetített halmozott görög államadósság-törlesztési csődkockázat 69 százalék volt, amikor februárban elakadtak az egyeztetések az EU és a görög kormány között, azóta azonban 75 százalékra emelkedett tovább. Az elemzők szerint a folyamatnak nem is látni a végét.

Egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató, az S&P Capital IQ kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama meredek, 250 pontos emelkedéssel 1840 bázispont környékén mozgott a pénteki londoni zárásban az irányadó ötéves kötvénylejáratra.

A péntekre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg több mint 1,8 millió eurót meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon. Ez negyedmillió eurós drágulás egyetlen kereskedési nap alatt. Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 72 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

A Capital Economics legutóbbi tanulmánya szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége Görögország távozásának az euróövezetből. A görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan. A távozást követő kezdeti piaci felfordulás után azonban Görögországnak "sokkal jobb dolga lenne" az euróövezeten kívül.