A brexit halasztásával a Juncker-bizottság is tovább maradhat

Akár az Európai Bizottság mandátumának kiterjesztését is eredményezheti az, ha hosszan elhalasztják az Egyesült Királyság uniós kiválásának határidejét - mondták egyes diplomáciai források a szerdai brüsszeli EU-csúcson az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 10. szerda, 23:57
Fotó: Reuters

Névtelenül nyilatkozó tisztségviselők arról számoltak be, hogy a Jean-Claude Juncker vezette testület október végén lejáró mandátumának mindössze néhány hónapos meghosszabbításáról lehet szó.

Az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a bizottság új elnökét és a szervezet tagjait, és amennyiben a szigetország részt vesz a májusi választásokon, majd később kilép az EU-ból, akkor a kinevezés nem tükrözné a brit képviselők távozásával megváltozó hatalmi egyensúlyt, ami legitimitási kérdéseket vethetne fel.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a nap folyamán kiemelte, nem lát okot a megbízatás kiterjesztésére. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy ő a szociáldemokraták csúcsjelöltje, és a brit EP-részvétel épp ezt a frakciót erősítheti meg leginkább.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.04.11 08:24

A demokrácia önfelkent védőszentjei a jó 60 milliós ország kiválását is csak saját szaros pozíció helyezkedésükre használják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.04.11 05:14

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html