Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Daniel Kretínsky milliárdos üzletember kihasználva a részvényárak esését ötszázalékos részesdést vásárolt az egyik legrégebbi amerikai áruházban, a Macy'sban - írta a Radio Praha. Az üzletet a Vesa Equity Investment befektetési vállalaton keresztül valósították meg, amely Kretinsky többségi és Patrik Tkác kisebbségi tulajdonában van.

A Vesa közleménye szerint a piaci körülmények függvényében eladhatják a pakettet vagy további részesedést is szerezhetnek. A Macy'st 1858-ban alapították, jelenleg 900 áruháza van, amelyből 500 saját logója, a többi pedig a Bloomingdale's és Bluemercury márkanév alatt üzemel. Árbevétele közel évi 25 milliárd dollár. A Vesa a befektetéssel a vállalat negyedik legnagyobb tulajdonosa

Kretínsky becsült vagyona a Forbes szerint 3,4 milliárd dollár, és az utóbbi időben egyre nagyobb étvággyal kebelez be bajban lévő vállalkozásokat, amelyeket stratégiai befektetésnek szán. A Macy's részvényeinek ára közel 70 százalékkal zuhant idén.

A cseh milliárdos tavaly a francia Casino Guichard-Perrachonba fektetett be, 2018-ban pedig holdingcégén a Czech Media Investmenten keresztül számos magazint vett a francia Lagardére médiakonglomerátumtól. Köztük van az Elle és Télé 7 Jours. Részesedése van Le Monde napilapban is. Kretínsky fő vállalkozása az Energeticky a prumyslovy holding (EPH), Közép-Európa legnagyobb energetikai csoportja. Az övé a Sparta Praha futballklub.