A csillagot is leígérte a görög kormányfő

A gyorsabb gazdasági növekedés érdekében adócsökkentést, privatizációt, állami befektetéseket és a bürokrácia csökkentését ígérte Kiriakosz Micotakisz görög kormányfő egy szombat esti beszédében
Szabó Dániel, 2019. szeptember 8. vasárnap, 08:42
Fotó: Getty Images

Micotakisz azt mondta, ezek nélkül az ország nem kérheti hitelezőit arra, hogy tegyék lehetővé kötelezettségvállalásai módosítását. Az általa vezetett Új Demokrácia párt alakított kormányt Görögországban a július 7-i parlamenti választások eredményeképpen. A kormányfő gyakorlatilag a következő egy évre vonatkozó gazdasági programját ismertette szombaton egy szaloniki kereskedelmi vásár megnyitóján. Beszédét a tévé is közvetítette.

Bejelentette egyebek között, hogy a személyi jövedelem adóját évi 10 ezer euróig 9 százalékosra csökkentik a jelenlegi 22 százalékosról. A vállalkozói nyereségadó kulcsát pedig 28 százalékosról 24-re viszik le. Az osztalékadó 10 helyett 5 százalékos lesz. Az ingatlanadót pedig már csökkentették átlagosan 22 százalékkal. Kifejezte abbéli reményét, hogy ezeknek a intézkedéseknek köszönhetően enyhülni fognak a középosztály terhei, és új állások jönnek létre.

A júliusi választások eredményében megmutatkozott az általános elégedetlenség az Alekszisz Ciprasz vezette baloldali kormánnyal és a négy éve tartó megszorításokkal, amelyek feltételei voltak a nemzetközi pénzügyi mentőcsomagnak, csekély mozgásteret adva a kormánynak.

A görög statisztikai hivatal a héten közölte, hogy negyedéves és éves összevetésben gyorsult a gazdaság növekedése a második negyedévben, elsősorban az export megélénkülése és a kormányzati kiadások bővülésének hatására. A június végével zárult három hónapban a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal nőtt az első negyedévvel összevetve, amikor a bővülés 0,2 százalékos volt. Éves összevetésben a második negyedévben a gazdaság 1,9 százalékkal nőtt az első negyedévi 1,1 százalék után. Görögország gazdasága tavaly 1,9 százalékkal nőtt. A görög jegybank legalább a tavalyival megegyező idei gazdasági növekedést vár, az Európai Bizottság pedig 2,2 százalékos GDP-bővüléssel számol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.09.08 10:52

"Micotakisz azt mondta, ezek nélkül az ország nem kérheti hitelezőit arra, hogy tegyék lehetővé kötelezettségvállalásai módosítását."
Ezen vajon mit értett? Adósság-elengedésbe a németek biztos nem mennek bele, mert akkor a következők akik ilyen kéréssel előállhatnak: a portugálok, spanyolok és olaszok. Igazság szerint ki kellett volna lépniük az EURO-övezetből amíg lehetett,. Tudom, hogy a ECB 150 milliárd EUR görög lakossági megtakarítást zároltatott a válság éveiben, de ezt azóta szépen ki tudták volna vonni a görögök a bankokból. Így örökös adósrabszolgaság a sorsuk (ami okosan úgy van kitalálva,hogy abból kimászni már ne lehessen).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.08 09:24

Jól hangzik, csak lépjék is meg. Ja és még valami: + minőségi munka. Anélkül nem fog menni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html