A gyerek is fertőz, ezt tegye, ha koronagyanús eset van a családban!

A gyerekek ugyanolyan arányban képesek átadni a koronavírus fertőzést a családon belül, mint a felnőttek. Fontos, hogy amint fellépnek az első tünetek, vagy gyanússá válik, hogy fertőzöttel kerültünk kapcsolatba, a lakáson belül is izoláljuk magunkat és hordjunk maszkot - javasolja egy friss amerikai tanulmány.
Lovas-Romváry András, 2020. november 18. szerda, 15:47
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Egy amerikai tanulmány szerint a Covid-19 betegség átadása családon belül nagyon gyakori, és ugyanolyan valószínűséggel terjeszthetik a gyerekek a fertőzést, mint a felnőttek.

Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC) oldalán megjelent tanulmány annyiban különleges a korábbi vizsgálatokhoz képest, hogy az abban résztvevőket nem csak egyszer, hanem folyamatosan vizsgálták azután, hogy egy családon belül egy embernél jelentkeztek a koronavírus-fertőzés tünetei.

Gyorsan átadják egymásnak a fertőzést a családtagok

Miután egy fertőzött bekerült a vizsgálati programba, az összes családtagja 14 napon belül folyamatosan orrnyálkahártyából és nyálból származó mintával látta el a kutatócsoport tagjait, akik folyamatos kapcsolatban voltak a vizsgált családokkal. Az első hét nap mintáit PCR tesztekkel vizsgálták. A kutatásban résztvevő 101 indexszemély 191 családon belüli kontaktjából egy sem mutatott tüneteket akkor, amikor az indexszemély tünetei megjelentek. Ugyanakkor egy héten belül összesen 102 kontaktszemélynél, azaz családtagnál mutattak ki a következő 7 napon a Covid-19 fertőzést PCR teszttel, ami azt mutatja, hogy a családon belüli fertőzési ráta 53 százalékos volt.

Ez a fertőzési ráta ráadásul, ha korcsoportok szerint nézzük, nem volt szignifikánsan alacsonyabb a gyerekek esetében. A 12 év alatti korosztálynál ennek mértéke szintén 53 százalékos volt, míg a 12-17 éves korosztály esetében 38 százalék - írják összefoglalójukban a tanulmány szerzői. A fertőzések 75 százaléka ráadásul az indexszemély tüneteinek megjelenését követő 5 napon belül történtek.

Már öt napon belül megfertőződhetnek a családtagok

A fertőzési ráta kiszámításánál nem vették figyelembe azokat a személyeket, aki az indexszemély nyilvántartásba vételekor már pozitív mintát adtak, így az így kapott adat konzervatívnak tekinthető. A vizsgálatok szerint a fertőzés az esetek  75 százalékában az indexszemély tüneteinek megjelenését követő 5 napon belül következett be.

A Tenessee állambeli Nashville-ben és a wisconsini Marshfieldben folytatott felmérés készítői szerint arra vonatkozó következtetéseket mindenképpen le lehet vonni, hogy hogyan érdemes eljárni, ha a háztartásban egy személy a Covid-19 betegség jeleit mutatja - e szerint még azelőtt érdemes elkülönítenie magát, hogy megérkezne a fertőzés tényét megerősítő pozitív teszteredmény. Ez praktikusan külön helységek, fürdőszoba használatát jelenti, valamint azt, hogy a közös terekben nem csak a fertőzötteknek, de a többieknek is érdemes maszkot viselniük.

A közeli kontaktoknak pedig érdemes elkülöníteniük magukat akár a közösségtől is, mivel a vizsgálat szerint azok közül, akik a családon belül elkapták a fertőzést, csak kevesebb mint 50 százalékuknál jelentkeztek tünetek (így tudtukon kívül fertőzhettek családon kívül).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.19 16:25

Van egy kreatív ötletem: irány az óvóhely mint a II. Világháborúban Budapest ostroma idején.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.19 16:23

@totyika: Basszus, ezt még tegnap írtam, hű de up to date!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.19 08:45

Barmok, ez is csak egy influenza!
Maszkot a lakásban, sárga házat a kitalálójának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.11.19 08:32

Soha nem lesz nyájimmunitás COVID-19 ellen.
Ez a legfelelősebb kijelentés amit jelenleg megtehet egy döntéshozó.
Ahhoz egy 100 százalékos vakcina kellene és a teljes földi lakosságot be kellene oltani.
Ez lehetetlen.
Eddig egyedül a fekethimlővel tudta ezt megtenni az emberiség.
Az influenza ellen pl teljesen tehetetlen.
Minden évben Magyarországon az influenza miatt van a halálozási görbe magas kiugrása. Januártól márciusig elvisz annyi embert, hogy ha nem lenne nem negatív hanem pozitív lenne a születés/halálozás aránya. Megszoktuk.
Megöli az idős, immungyenge és nagyon kevés fiatalabb szervezetet, embert. Senki nem kapja fel a fejét! Nem tesztelnek ellene, nem is kérnek védőoltásokat az emberek. Nincs is szövődménye. Aki meggyógyul belőle az ugyan olyan egészséges lesz mint előtte volt.
A COVID-19 ellen annyi tesztet végeztek, végeznek amennyit sohasem végeztek egyetlen egy betegség ellen sem. Annyit költöttek rá mint egyetlen egy betegség ellen sem.
A COVID-ból sokan soha nem tudnak felgyógyulni, rokkantak maradnak életük végéig. Fiatalok is.
Még azt sem tudjuk, hogy aki egyszer elkapta az lehet, hogy örök életében hordozó lesz mint herpesz, HIV esetén.
Megszokjuk ezt is. Ha jön a szezonja a fiataloknak kötelező lesz a maszk és lesznek állandó COVID kórházak ahol kivezényelt fiatal ellátók lesznek.
Hiába lesz védőoltás az ugyanúgy mint az influenza esetében nem alakít ki nyájimmunitást.
Két dolog lehet: a vírus úgy mutálódik, hogy veszélytelenné válik esetleg végleg eltűnik mint testvére a SARS CoV1....a másik változat a bioterrorizmus legsötétebb lapjaira tartozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.11.19 08:13

@ilsi: Kanyaró ellen leesett a nyájimmunitás 100 százalékról 99.995-re...egy tucat kisbaba belehalt.
A COVID ellen eleve nem tudnak 100 százalékot elérni mert 94 százalékosra ÍGÉRIK a legjobb vakcinát is...és akkor a SARS CoV2 vírus még csak nem is mutalódott 80 alfajra mint az influenza.
Influenza ellen is lehetetlen nyájimmunitast létrehozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html