A karanténszabályozások módosítását kérik a magyar kormánytól

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség tájékoztatása szerint ha a következő hetekben tényleg elérhetővé válnak az olcsó és gyors vírustesztek, akkor ezeket mielőbb alkalmazni kellene, hogy újraindulhasson a légiközlekedés. A testület a magyar kormánnyal is felvette a kapcsolatot a karanténszabályok ügyében - írja az Airportal.
Szász Péter, 2020. szeptember 22. kedd, 16:36
Fotó: Getty Images

Több kutatócég is a kutatások végső fázisában jár, így októberben már elérhetővé válhatnak gyors és olcsó vírustesztek - erről Alexandre de Juniac, a kétszáz légitársaságot tömörítő szervezet elnök-vezérigazgatója beszélt.

Tájékoztatása alapján ezek antitesteket mutatnak ki, áruk darabonként 10 dollár alatt várható, de azt a kormányoknak kell eldönteniük, hogy ezt a költséget kinek kell állnia.

Az IATA az új gyorstesztek elérhetővé válása után a karantén helyett az induló reptéren történő kötelező alkalmazásukat szorgalmazza, az érkező országokban ezen tesztek eredményét pedig szükséges volna elfogadni, így kiváltható lenne a karantén, minderről tárgyalnak is a kormányokkal - idézi az Airportal az igazgatót.

Az IATA külön levélben kérte Magyarország kormányától a karantén eltörlését, és az Európai Bizottság által javasolt egységes uniós fellépés támogatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK