Az éj leple alatt titokzatos temetések zajlanak Jemenben. A sírásóknak és a biztonsági embereknek megtiltották, hogy bárkivel beszéljenek arról, mi okozhatta az elhunytak halálát. Azt kell mondaniuk, hogy "ismeretlen halottakról van szó, akik elestek a háborúban", mármint az országban dúló polgárháborúban. Még a családok sem tudhatják meg, hogy hozzátartozójuk koronavírus-betegségben vesztette életét. Az esetekről titokban, mobiltelefonnal készített felvételek láttak napvilágot, akik videóztak, testi épségüket kockáztatták, ezért sokan hősnek tekintik őket - derül ki az AP hírügynökség beszámolójából.

Az arab országban évek óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező húti lázadók és az USA, illetve Szaúd-Arábia segítségére támaszkodó kormányerők. Az előbbiek megszerezték a főváros, illetve az ország északi része feletti irányítást. A polgárháborúnak több mint 100 ezer halálos áldozata van és milliók kényszerültek otthonuk elhagyására. A bombázások és a szárazföldi harcok súlyos károkat okoztak az épületekben és az infrastruktúrában, ezen belül nem kímélték az egészségügyi rendszert sem.

Nincs segítség

A koronavírus-pandémia ebben a katasztrofális helyzetben találta az országot. Lélegeztetőgépből csupán 500 van és két és fél millió emberre jut havonta egy palack oxigén. A hútik ellenőrzése alatt lévő északi országrészben ha lehet, még rosszabb a helyzet. A járványról semmilyen információt nem oszthatnak meg egymással az emberek, aki mégis megteszi az szigorú büntetésre számíthat. A lázadók uralma alatt lévő országrészben hivatalosan négy fertőzést jegyeztek fel, ám szakértők szerint ezrekről van szó, akik közül több százan meghalhatnak.

A hivatalos álláspont szerint meg akarják védeni a társadalmat, amelynek lelki nyugalmát felzaklatnák a fertőzésről és a halálozásokról megjelent adatok. Ezt megelőzően a húti kormány egészségügyi minisztere azért sokkolta a közvéleményt, miután a parlamentben felszólalva elmondta, hogy rossz esetben egyszerre egymillió kórházi ápolásra szoruló koronavírus-beteg lehet az országban. Kijelentette, hogy eljöhet egy olyan pont, amikor az orvosoknak választaniuk kell, kit hagynak magukra, és kit kezelnek.

Rémhírek

Az információhiány - ahogy az lenni szokott - rémhírek kialakulásához vezetett. Az egyik szerint a húti lázadók arra utasították az orvosokat, hogy injekcióval tegyék el láb alól a koronavírus-betegségben szenvedő embereket. A rémhír - amelyet egy állítólagos titkos egészségügyi miniszteri utasítás támaszt alá - olyan szilárdan tartja magát, hogy a húti vezetés kénytelen volt hivatalos cáfolatot kiadni.

A pánik azonban nem maradt el, ami súlyosbította a járványt, mert az emberek nem merték jelenteni, hogy megbetegedtek. Eközben egy kórházat elkülönítettek a koronavírus-esetek kezelésére, ám a titkolózás része, hogy a halottakat különböző temetőkben hantolják el, abban bízva, hogy ezzel elkerülik a feltűnést. Ugyanakkor nem olcsók a sírok: negyedmillió rialt kell fizetni, ami 500 dollár, azaz 150 ezer forint. Ez ott egy kormányalkalmazott bérének ötszöröse.

Eközben tovább súlyosbítja a kettős katasztrófát, hogy az ENSZ helyi segélyszervezete jelezte: egymilliárd dollár hiányzik ahhoz, hogy el tudja látni jemeni humanitárius misszióját. A helyi egészségügyi rendszer lepusztultsága miatt a járványhelyzet borzalmas - mondta az AP-nek egy helyi segélymunkás. A pénzhiány párosul az orvosok és a hatóságok közti feszültséggel.