Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok klímafegyvere állhat a mögött, hogy Oroszországban szokatlanul enyhe a tél - idézte Alekszej Zsuravlev parlamenti képviselőt a Moscow Times. A meteorológusok prózaibb okát látják a meleg télnek: szerintük egy Atlanti-óceáni ciklon hozza a telet enyhítő légáramlatokat Oroszország fölé. A tudományos magyarázat, azonban nem zökkentette ki meggyőződéséből a politikust, aki átlát a szitán.

Szerinte nem véletlenszerű változások zajlanak a Föld légkörében. Ha az oroszországi permafroszt, azaz normál körülmények között folyamatosan fagyott talaj felolvadna, az katasztrófát okozna. (Ezzel ara utalt, hogy befagyott metán szabadulhat fel, ami megsokszorozná a levegőben lévő szén-dioxid okozta üvegházhatást.) Zsuravlev azonban nem áll meg itt: úgy véli, hogy az amerikaiak tudják ezt, és tesztelik a katasztrófát előidéző fegyverüket.

Többször is bevették

A nacionalista Rogyina (Haza) párt vezetője hozzátette még ehhez, hogy az USA ezzel a tevékenységével megsérti a nemzetközi fegyverkorlátozási egyezményeket. Az üldözési mánia jeleit mutató megjegyzések korábban sem voltak idegenek az 57 éves politikustól: az elmúlt évben szintén az USA klímafegyverének bevetését látta a nyári szibériai erdőtüzek és a moszkvai viharok mögött.

Az az elképzelés, hogy az Egyesült Államok klímafegyverrel támadja Oroszországot, legalább 2010-ig nyúlik vissza, amikor Moszkvában rekordmelegeket mértek. Egyes orosz tudósok akkor azt mondták, hogy a klímafegyver egyebek mellett szárazságokat okoz, amelyek elpusztítják a mezőgazdasági terményeket bizonyos országokban. Az orosz társadalom - Vlagyimir Putyin államfővel az élen - ezt leszámítva klímaszkeptikus: a közvélemény-kutatások szerint csak a lakosság fele gondolja, hogy a globális felmelegedés nagy veszélyt jelent az országára.