Az európai uniós országok közül Olaszországban zártak be utoljára, vasárnap este tizenegy órakor a szavazóhelyiségek, így itt egyelőre csak a szavazókörökből kilépők megkérdezésén alapuló felméréseket tettek közzé, részeredmények később várhatóak. Az előrejelzések 30 százalék feletti eredményt tulajdonítanak a kormánykoalíciót vezető PD-nek. Az exit poll adatok szerint a balközép mögött a Beppe Grillo vezette ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) áll. Az M5S a tavalyi olasz parlamenti választásokon 25,5 százalékkal a legnagyobb pártnak bizonyult.

Egyes előrejelzések szerint a PD és az M5S között tíz százalékos vagy ennél is magasabb a különbség a Matteo Renzi vezette párt javára. A győzelem a február 22-én megalakult római kormány iránti bizalom jele lenne a Matteo Renzi miniszterelnök elindította gazdasági-intézményes reformok folytatása érdekében. Harmadikként a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországot (FI) tüntetik fel, melynek eredménye jelentősen elmaradna az előző két pártétól.

A szélsőséges Északi Liga az előrejelzések szerint bejutott az Európai Parlamentbe. Az exit poll adatokat Olaszországban a pártok óvatosan fogadták, miután a 2013-as olasz parlamenti választásokon valótlannak bizonyultak. Elsőként Deborah Serracchiani, a PD főtitkár-helyettese nyilatkozott azt hangoztatva, hogy ha a felmérések igaznak bizonyulnak, az olasz balközép párt lehet "a legnagyobb szocialista és demokrata párt az Európai Unióban".

Az olasz elemzők kiemelték, hogy a nyugati tagállamokban Matteo Renzi és Angela Merkel német kancellár az egyetlen, aki a kormányerőt vezetve győzelmet szerzett az európai választásokon. Hozzátették: ha a Matteo Renzi vezette PD erőteljes előnyre tett szert és hátra szorította az M5S-t, ez azt mutatja, hogy az olasz választók elutasították Beppe Grillo szélsőséges politikai nézeteit.

"Ha a PD jóval harminc százalék felett teljesített, akkor mindenkori legjobb teljesítményét érte el, de még várjuk a végleges eredményeket" - hangoztatta Maria Elena Boschi a kormány reformügyi minisztere.

Olaszországban 23 órakor zárták le az urnákat annak ellenére, hogy számos körzetben még szavazásra váró sorok álltak. Rómában káoszt okozott, hogy több mint hatvanezer választó vasárnap vette észre, hogy választási könyvében már nincs több hely a szavazást igazoló pecséteknek, ezért számukra az önkormányzatoknak újakat kellett kibocsátani.