Nem mindenki tudja még saját hazájában sem, hogy Lengyelországban 1991 óta kötelező adót fizetni a kutyák után. Ennek tarifái pedig idén emelkedtek - derült ki a Business Insider Polska összeállításából.

Az ebadót az önkormányzatok állapítják meg és szedik be, de le is mondhatnak róla. A pénzügyminisztérium csak a maximális összeget állapítja meg.

A felső határ idén egy kutyáért 125,4 zloty (9100 forint), azaz két zlotyval (145 forint) több, mint tavaly. Azok után a négylábúak után, amelyek az év második felében születnek, csak az éves díj felét kell fizetni. Az egyes esetekben fizetendő adóról az önkormányzatoknál tájékozódhatnak a kutyatulajdonosok.

Nem mindenkinek kell fizetnie. Felmentettek a mozgáskorlátozottak, akik asszisztens kutyát használnak, a 65 év felettiek, akik egyedül vezetik háztartásukat, a mezőgazdasági adót fizető személyek, amennyiben maximum két kutyájuk van, a diplomáciai és konzuli képviselők tagjai, ha nem lengyel állampolgárok és nincs állandó bejelentett lakásuk Lengyelországban. A befizetett ebadó az állatokra fordítják, például az állatmenhelyek költségeinek kifizetésére.