A lengyel kormány harcolni fog a munkaerőhiánnyal - írta a Rzeczpospolita. Ennek jegyében szeptember elején be akarják jelenteni az új bevándorlási stratégiát, amely elsősorban a diákokat és a magasan képzet munkásokat akarja Lengyelországban csábítani. Erre az előzetes számítások szerint 2,9 milliárd zlotyt (218 milliárd forint, a budapesti 4-es metró költségének nagyjából fele) szánnak 2018-2025 között.

A forrás nagyobb részét, 1,6 milliárd zlotyt uniós pénzből fedeznék. Nagyjából 1,2 milliárd zlotyt szánnak arra a csomagra, amely elsősorban a Lengyelországba visszatérni kívánó emigránsoknak szól majd, de élhetnek az ebből fakadó lehetőséggel a magasan képzett külföldiek, akik hajlandóak Lengyelországba utazni és ott letelepedni.

Lengyelország ugyan vonzó az unión kívüli államok dolgozóinak is, de csak egyike azoknak az országoknak, amelyekben munkát vállalhatnak. Még az ukránokat is nehéz elcsábítani, amióta Csehország a korábbinál jobb munkavállalási lehetőségeiket kínál. A lengyeleknél dolgozó ukránok ugyan elégedettek, de felük, ha tehetné, inkább Németországba menne.

A fotó forrása: Shutterstock