A lengyelek is az újrainduláson vitatkoznak

Mint oly sok országban Lengyelországban is azon megy a huzavona, hogy milyen gyorsan indítsák újra a gazdaságot. A kereskedők és a vendéglősök gyorsítanának, és a kormány sem egységes az üggyel kapcsolatban.
Barabás Júlia, 2020. április 26. vasárnap, 07:22
Fotó: Getty Images

Nem hivatalos értesülések szerint Lengyelországban május 18-án nyithatnak ki újra a kereskedelmi központok - írta a Rzeczpospolita. Egy részük már értesítette az alkalmazottait arról, hogy vissza kell térniük a munkába. Várhatóan a bevásárlóutcákban is kinyithatnak a boltok Varsóban, Wroclawban, Gdanskban.

Kormányhoz közeli források szerint a minisztériumok egy része ennél korábbi nyitást támogatna, mert kereskedelem és szolgáltatások nélkül a gazdaság nem fog újra működni a leállás után. Ami azt illeti a kereskedők egy része a korlátozások ellenére beindította a motort. Sorra nyitnak a boltok, amelyek a jogszabályok alapján nyitva lehetnek, de eddig inkább zárva tartottak. A bútorszalonok tulajdonosai például nagy légterű áruházaikat már április 26-án meg akarják nyitni.

Eközben a szállodák harmada elbocsátotta alkalmazottainak egy részét, kétharmaduk azonban nem kapkodta el ezt, mert arra számít, hogy legalább a hazai turizmus magához tér, így júniusban vagy legkésőbb júliusban lesznek vendégeik. Sok hotel tervezi voucherek bevezetését, amelyek segítségével a korábbi foglalásokat átcsoportosíthatják más időpontra. Ha pénzt kell visszafizetniük, ezt 180 napos határidővel vállalják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.04.26 08:28

Újraindítás? OK, indul a második COVID hullám. Ezzel le is nullázzák mindazt a pénzt, amit az elsőre költöttek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html