Nem hivatalos értesülések szerint Lengyelországban május 18-án nyithatnak ki újra a kereskedelmi központok - írta a Rzeczpospolita. Egy részük már értesítette az alkalmazottait arról, hogy vissza kell térniük a munkába. Várhatóan a bevásárlóutcákban is kinyithatnak a boltok Varsóban, Wroclawban, Gdanskban.

Kormányhoz közeli források szerint a minisztériumok egy része ennél korábbi nyitást támogatna, mert kereskedelem és szolgáltatások nélkül a gazdaság nem fog újra működni a leállás után. Ami azt illeti a kereskedők egy része a korlátozások ellenére beindította a motort. Sorra nyitnak a boltok, amelyek a jogszabályok alapján nyitva lehetnek, de eddig inkább zárva tartottak. A bútorszalonok tulajdonosai például nagy légterű áruházaikat már április 26-án meg akarják nyitni.

Eközben a szállodák harmada elbocsátotta alkalmazottainak egy részét, kétharmaduk azonban nem kapkodta el ezt, mert arra számít, hogy legalább a hazai turizmus magához tér, így júniusban vagy legkésőbb júliusban lesznek vendégeik. Sok hotel tervezi voucherek bevezetését, amelyek segítségével a korábbi foglalásokat átcsoportosíthatják más időpontra. Ha pénzt kell visszafizetniük, ezt 180 napos határidővel vállalják.