A magyar kormány is csatlakozik az EU munkahelymentő programjához

A magyar kormány határozatot fogadott el "a veszélyhelyzettel összefüggésben felmerülő munkanélküliségi kockázatokat mérséklő európai uniós hitelkerethez kapcsolódó állami garanciavállalási megállapodás megkötéséről" - derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.
Domokos Erika, 2020. május 23. szombat, 14:34
Fotó: Pixabay

Hitelszerződést köt a magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) a munkahelyeket védő SURE programban való részvételről, melyben a magyar fél garanciát vállal a tagállami kötelezettségek teljesítésére. Erre Orbán Viktor miniszterelnök adott felhatalmazást Varga Mihály pénzügyminiszternek - írja a pénteki Magyar Közlönyben publikált kormányhatározatra hivatkozva a Népszava.

Vargának ki kell jelölnie azt a személyt, aki a magyar állam nevében aláírja a megállapodást. A lap szerint ez azt jelenti, hogy "a kormány is igényelné az unió által kínált százmilliárd eurós kölcsönt".

A Covid19-válság gazdasági hatásainak enyhítését célzó szükséghelyzeti támogatási csomagja részeként az Európai Unió egy olyan ideiglenes eszközt (SURE) hozott létre, amelynek segítségével a munkavállalók megtarthatják munkahelyüket a válság idején - közölte kedden az EU Tanácsa. Ennek keretében akár 100 milliárd euró összegű kölcsön folyósítható a tagállamoknak kedvező feltételek mellett. Az eszköz lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy uniós pénzügyi támogatást igényeljenek az olyan állami közkiadások hirtelen és jelentős megemelkedésének finanszírozásához, amelyek a 2020. február 1. óta a válság okán bevezetett nemzeti intézkedések nyomán merültek fel. Ilyenek például a csökkentett munkaidős rendszerek és az ahhoz hasonló - többek között az önálló vállalkozóknak biztosított - intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések.

Annak érdekében, hogy a kérelmező tagállamok kedvező feltételek mellett részesülhessenek pénzügyi támogatásban, a Bizottság forrást gyűjt majd a nemzetközi tőkepiacokon az EU számára. Az eszközhöz kapcsolódó hiteleket az uniós költségvetésből és a tagállamok által az EU bruttó nemzeti jövedelméhez való hozzájárulásuk arányának megfelelően nyújtott garanciákból fogják fedezni. A garanciák teljes összege 25 milliárd euró lesz - áll az EU Tanácsa keddi közleményében. Ehhez a garanciavállaláshoz csatlakozik a magyar kormány is a pénteki határozata szerint.

Az Európa Unió Tanácsa kedden bólintott rá a SURE-kölcsön kibocsátására, vagyis a magyar kormány napokon belül bejelentette igényét az uniós hitelre - írta a Népszava.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.05.24 09:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.05.24 09:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.05.23 16:55

Szóval segít az EU?Csak nem Soros pénzét fogjuk hitelként használni?Mi történt , megzakkant a főnök?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html