A Kúria honlapján megjelent közleményben az áll: munkajogi konferenciát szervezett a Munkaügyi Bírák Országos Egyesülete és a Kúria hétfőn az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, abból az alkalomból, hogy az egyesület megalakulásának 20. évfordulójára ünnepi kötet jelent meg.

A tájékoztatás szerint a Kúria elnöke köszöntőjében a munkaügyi szakág joggyakorlat-elemző munkáját és néhány jogesetet ismertetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkajog a piaci és gazdasági változásoknak leginkább kitett jogterület. A szakág eredményessége azon múlik, hogy a változásokra megfelelő választ adnak-e a bírák - közölte Darák Péter. A legfőbb bírói fórum elnöke kiemelte, a változások ellenére a munkaügyi bírák és jogászok önazonosak tudtak maradni.

Mint írták, előadást tartott Kiss György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, egyetemi tanár is, annak az igazságügyi minisztériumi előkészítő bizottságnak az elnöke, amelyben az új közigazgatási bírósági rendszer kialakításáról tanácskoztak. A professzor a törvénykoncepció szakmai előkészítéséről azt mondta, szigorúan szakmai alapon egyeztettek, kitekintve az egyes európai országok gyakorlatára és az igazságszolgáltatás múltjára.

Ugyanakkor Kiss György szerint továbbra is bizonytalan, hogy "pontosan milyen szervezeti formában folyik a munkaügyi bíráskodás a közigazgatási bírósági rendszer megalakulását követően". Információi szerint a kérdéseket külön törvényben rendezné a jogalkotó. A törvényelőkészítés legnagyobb kihívását az jelentette, hogy miként húzza meg a határt a jogalkotó a munkajoggal kapcsolatos magánjogi ügyek és a munkajoggal kapcsolatos közigazgatási ügyek között.

Az MTA doktora úgy látja, hogy a munka-magánjogi ügyek maradnak a klasszikus munkaügyi bíráskodás hatáskörében. Kiss György a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a bírói jogállás egységes marad, véleménye szerint nem befolyásolja a bírói függetlenséget a közigazgatási bírósági rendszer kialakításának koncepciója.

Közölték továbbá: a konferencia résztvevői előadásokat hallhattak a GDPR-szabályozásként ismert rendelet végrehajtásáról a magyar munkajogban, valamint a munkáltató jogellenes munkahelyi ellenőrzésével és adatkezelésével kapcsolatos bírói gyakorlatról.

Képünk forrása: Shutterstock