A német újraegyesítés óta nem volt ilyen

Csökkent a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottság pedig történelmi csúcsra nőtt Németországban szeptemberben, híven tükrözve a munkaerőpiac feszességét, amely támogatja a legnagyobb európai gazdaság fogyasztás által vezérelt növekedését - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. október 30. kedd, 20:47
Fotó: Pixabay

A német munkaügyi hivatal kedden közölte, hogy a munkanélküliek száma szeptemberben, a szezonálisan kiigazított adatok szerint, 11 ezerrel, 2 millió 292 ezerre csökkent. A Reuters által megkérdezett elemzők 12 ezer fős csökkenésre számítottak.

A munkanélküliségi ráta, összhangban az elemzői várakozásokkal, 5,1 százalékon stagnált, ez Németország újraegyesítése, 1990 óta a legalacsonyabb szint.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva 53 ezerrel, 2 millió 204 ezerre süllyedt a regisztrált munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékponttal 4,9 százalékra esett.

A szövetségi statisztikai hivatal által szintén kedden közölt adatok arról tanúskodnak, hogy szeptemberben rekordmagasságba nőtt a foglalkoztatottság Németországban. Hozzávetőleg 45 millió munkavállalót foglalkoztattak a német gazdaságban, ami az újraegyesítés óta a legmagasabb szám. Tavaly szeptemberhez képest 557 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

A lakossági fogyasztás a növekedés egyik fő hajtóerejévé vált Németországban, mivel a rekordmagas foglalkoztatottság, a munkahelyek biztosságának erősödése, az inflációt meghaladó béremelések és az alacsony hitelköltségek egyaránt vásárlásra ösztönzik az embereket.

Jörg Zeuner, a KfW befektetési bank közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott: köszönhetően a folytatódó gazdasági növekedésnek, a munkaerőpiac továbbra is jó helyzetben van. Egyes szektorokban azonban a jól képzett munkaerő és a fiatal kezdők hiánya már akadályozza a termelés bővítését. Különösen igaz ez az egészségügyre és az építőiparra.

A nyugdíjrendszer stabilizálásának és a rekordszámú üres állások feltöltésének érdekében a német kormánykoalíciós pártok októberben politikailag kockázatos lépésként megállapodásra jutottak egy új bevándorlási törvényről, hogy több szakképzett munkavállalót vonzzanak Németországba az Európai Unión kívüli országokból.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK