Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2019-ben elfogadott nyugdíjemelési törvény hatályon kívül helyezését vagy alkalmazásának elhalasztását javasolja egyebek között a Román Akadémia Életminőség-kutató Intézete az új koronavírus-járvány hatásait vizsgáló tanulmányában - ismertette a jelentést a Maszol. Az elemzés szerzői felvetik továbbá egy szolidaritási adó bevezetését és a nagyobb nyugdíjak járulékmentességének a megszüntetését.

A dokumentum egyik következtetése, hogy korábbi tapasztalatok alapján az egészségügyi válsághelyzet megszűnése után az életszínvonal számottevő romlására lehet számítani, a szociális problémák várhatóan több évvel "túlélik" majd a gazdasági recessziót. A válságok árát ezúttal is  a közepes és kis jövedelmű réteg fizeti meg, ahogy az az elmúlt évtizedek válságainál történt.

A szakértők javasolják a 2018 elején megszüntetett egyszázalékos munkanélküliségi járulék újbóli bevezetését, valamint az egészségbiztosítási járulék alkalmazását a nettó átlagbért (3200 lejt) meghaladó nyugdíjak esetében. Ugyanakkor növelnék a családi pótlékokat. Ezek összege a GDP csaknem egy százalékára esett vissza. Emellett alacsonynak tartják az államilag garantált jövedelmet.

A tanulmány legvitatottabb elemei alighanem a "szolidaritási adó" bevezetése, illetve a nyugdíjemelés elhalasztása. Az előbbit minden olyan magánszemélyre vetnék ki - meghatározott időre: néhány hónapra vagy évre a krízis elhúzódása függvényében -, akinek a nettó átlagbért meghaladó jövedelme van, függetlenül attól, hogy milyen forrásból. A nyugdíjakat illetően úgy vélik, elkerülhetetlenül napirendre kell tűzni a 2019-ben elfogadott és 2020-tól alkalmazandó 40 százalékos emelés fenntarthatóságának kérdését.