A Premiere League-et is földhöz vágja a brexit

Rendkívül káros hatásai lehetnek a brit európai uniós tagság megszűnésének az angol labdarúgásra klubelnökök szerint - írja az MTI
Szabó Dániel, 2018. augusztus 16. csütörtök, 17:25
Fotó: Pixabay

A bajnokság élvonalában szereplő Burnley vezetője, Mike Garlick a BBC csütörtöki tudósítása szerint úgy vélte, hogy a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló tárgyalásokat övező bizonytalanságok miatt a klubok már most nehezebben tudnak játékosokat igazolni: a font euróval szembeni gyengülése - amelyet szerinte nagyrészt a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok okoztak - megnehezíti az egyesületek dolgát.

A másodosztályban lévő Stoke City elnöke, Peter Coates hozzátette, hogy a Premier League számára csapást jelenthet, ha a brit tagsággal együtt megszűnik az európai uniós állampolgárok szabad mozgása is.

Mike Garlic pusztítónak nevezte a brit kormány brexit-stratégiáját, amely szerinte félő, hogy "súlyosan káros" hatással lesz a futballklubokra szerte az országban. Példaként annak veszélyét említette, hogy még nagyobbá válnak a fizetések közötti különbségek az élvonalban.

Azzal kapcsolatban, hogy a brit EU-tagság 2019 márciusában várható megszűnése után véget érhet az európai uniós állampolgárok szabad munkavállalása az Egyesült Királyságban és a kormány szigoríthatja a bevándorlást, a Burnley elnöke úgy vélekedett, hogy még nehezebbé válna a klubok számára, hogy Angliába vonzzák a tehetségeket.

A BBC emlékeztetett arra, hogy Burnley és Stoke lakóinak többsége, 67 és 69 százaléka a kilépésre szavazott a brit európai uniós tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson.

Tracey Crouch a brit kormány sportért felelős államtitkára közölte, a kabinet a "legteljesebb mértékben elismeri a sport jelentőségét az Egyesült Királyság számára" és "eltökélt abban, hogy biztosítsa a brit sport további virágzását".

Az Európai Unióból érkező labdarúgók jelenleg a munkavállalók szabad mozgásának elve alapján korlátlanul igazolhatnak Angliába. Az EU-n kívüli játékosoknak engedélyre van szükségük.

Amennyiben nem születik megállapodás a brit kormány és az Európai Unió között a brexitről, az veszélybe sodorhatja a munkavállalók szabad mozgását a szigetországban - az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásával együtt.

Peter Coates, akinek családi cége, a Bet365 Group a brexit-referendum előtt 250 ezer fonttal támogatta a bennmaradáspárti kampányt, azt mondta, a legjobbat akarja a csapatnak, "de nehéz látni, hogy egy elbaltázott brexit miként segíthet". A Stoke City elnöke szerint "a negatív következmények mindenki számára világosak", a font értékének csökkenését és a brit gazdaság prosperitását fenyegető kockázatokat nem lehet szőnyeg alá söpörni.

"Ha ez rosszul sül el, az olyan helyek fogják a legjobban megszenvedni, mint Stoke" - jósolta, hozzáfűzve, hogy a Premier League - az ország egyik sikertörténete - és vele együtt a Championship is megszenvedné a munkavállalás korlátozását.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK