Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szóvivő arra a lengyel hírre vonatkozó kérdésre reagált, miszerint Angela Merkel kancellár és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megbeszélést folytatott. A kancellár a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanács legutóbbi videokonferenciája után kifejtette, hogy további tárgyalások következnek Lengyelországgal és Magyarországgal.

Ezek a tárgyalások folyamatban vannak - mondta a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy nincs lehetősége részletek ismertetésére, azt viszont el tudja mondani, hogy a megoldás megtalálása "még nem megoldott, és nagyon nehéz" feladat.

Üzent a sértegetőknek is

Európában a sértegetések soha nem vezetnek valamennyi félnek kedvező eredményekre - mondta a kormányszóvivő arra a kérdésre, miként értékeli Angela Merkel, hogy a Fidesz soraiban (Deutsch Tamás) a náci Németország államvédelmi hatóságához, a Gestapóhoz hasonlítják Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjét.

Azt látjuk, hogy nagyon nehéz megtalálni az EP és a tagállamok számára elfogadható utat - tette hozzá Steffen Seibert.

Esther de Lange kiigazította Deutschot

Esther de Lange holland néppárti EP-képviselő is beszállt Deutsch Tamás és a Fidesz csatájába az Európai Néppárttal - írta meg a hvg.hu. Deutsch korábban a Gestapót emlegette Manfred Weber azon állítására, amely szerint Orbán Viktornak nem kell félnie a jogállamisági követelményektől, ha tényleg szabad a média és független az igazságszolgáltatás Magyarországon. Lange leírta, szerinte mi a különbség a náci és a kommunista uralom, és az EU között:

"A különbség Európa kommunizmus és nácizmus alatti sötét napjai és az uniónk között pontosan a jogállamiság. Független bírók, a szólás- és a médiaszabadság, valamint védelme a véletlenszerű vagy haveri alapon hozott döntésektől. Nem fogjuk feladni a jogállamiságot."

Angela Merkel megítélése szerint egy "nagyon jó, és kiegyensúlyozott kompromisszum" alakult ki a soros német elnökség és az EP tárgyalásain a költségvetés és a helyreállítási alap forrásainak felhasználási feltételeit szabályozó mechanizmusról. Azonban további tárgyalásokat kell folytatni arról, hogy mi lehet a mindenkinek elfogadható megoldás.

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a források felhasználását jogállamisági feltételekhez kapcsoló mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására.