Romániában 5,5 százalékos gazdasági növekedésre alapozták az idei költségvetést, de az első félévben csak négy százalékkal bővült a gazdaság - írta a Maszol. A költségvetési tanács szerint a költségvetés kiegészítése során a kormány a törvényi előírásokat hagyott figyelmen kívül.

A szervezet szerint az állami beruházások szánt összeg 1,1 milliárd lejes csökkentése károsan hat az ország hosszú távú gazdasági fejlődésére. A módosítás nyomán beruházásokra a GDP 4,2 százaléka helyett már csak négy százalék jut. A 2009 és 2015 közötti időszakban a GDP legalább 4,8 százalékát fordították beruházásokra.

Dancila-kabinet a beruházásoktól elvont összeget egy az egyben szociális kiadásokra utalta át, megtoldva ezt a keretet 700 millió lejjel, további 5,1 milliárddal pedig a közalkalmazottak bérezésére fordítható összeget növelte meg.

A pénzügyminisztérium szerint a kiadások növelését az teszi lehetővé, hogy a költségvetésbe a tavalyi év végén becsült összegnél 6,4 milliárd lejjel több fog befolyni az államkasszába. Ezt az optimizmust, azonban nem mindenki osztja.

A fotó forrása: Pixabay