A 2018 októberében elkövetett gyilkosságról közvetett módon az amerikai hírszerzés, a CIA már korábban is azt közölte, hogy valószínűleg Mohamed trónörökös rendelte el Dzsamal Hasogdzsi USA-ban élő szaúdi újságíró megölését, ha nem sikerül őt rábeszélni a hazatérésre. Donald Trump volt amerikai elnök azonban - egy 2019-es törvényt is megszegve - nem volt hajlandó a titkosított dokumentum nyilvánosságra hozatalára - írja a hvg.hu.

Úgy ítéljük meg, hogy Mohamed koronaherceg hagyta jóvá Hasogdzsi megölését Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán - tette közzé a CIA-t felügyelő, nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) irodája. Az újságíró a házasodásához szükséges okmányokért ment a konzulátusra, ahol azonban már egy szaúdi kommandó várta. A The Washington Post kolumnistáját megfojtották, majd feldarabolták, földi maradványait a mai napig nem találták meg.

A CIA állásfoglalásának közzétételével Biden jelezte, hogy politikai ellenfelek meggyilkolása elfogadhatatlan az USA számára. Az elnök egy pénteki interjúban azt is elmondta, hogy Szalmán királlyal folytatott telefonbeszélgetése során egyértelművé tette: a monarchiának foglalkoznia kell az emberjogi visszaélésekkel, ami az USA-hoz fűződő jó viszony alapfeltétele.

A bejelentéssel együtt Washington több, a gyilkosság végrehajtásában és tervezésében résztvevő szaúdi ellen szankciókat vezetett be. Mohamed herceg megúszta az amerikai büntetést. Amerikai tisztviselők jelezték, hogy Washingtonban bizonyos fegyvereladások befagyasztását is fontolgatják - olvasható a lap cikkében.