A szlovákiai szülők több mint 50 százaléka többé-kevésbé erős meggyőződéssel június 1-jétől óvodába vagy iskolába küldené a gyerekét - idézte a pozsonyi Új Szó az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérését. A kutatás szerint a válaszadók 45,8 százaléka "határozottan" óvodába küldené a gyerekét, a válaszadók 12,7 százaléka azt válaszolta, hogy "talán igen".

A válaszadók 27,8 százaléka "biztosan nem küldené óvodába a gyerekét". A válaszadók 9,9 százaléka választotta azt, hogy "talán nem". A megkérdezettek 3,8 százaléka nem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre.

Iskolába "biztosan" a válaszadók 43,4 százaléka küldené a gyereket, "talán" 19,4 százalékuk. A válaszadók 22,2 százaléka válaszolta azt, hogy "biztosan nem", 8,2 százalékuk "valószínűleg nem". Az emberek 6,8 százaléka nem tudott egyértelmű választ adni a kérdésre.

A felmérésből az is kiderül, hogy főleg az iskolázatlan szülők zárkóznak el attól, hogy újra óvodába vagy iskolába járassák a gyereküket, a középiskolai végzettségű vagy diplomás szülők nyitottabbak. A kisebb településeken élő szülők nagyobb valószínűséggel küldenék újra óvodába vagy iskolákba a gyereküket, mint a legnagyobb városokban élők.