A ritka gerincizom-sorvadásos betegség átlagosan tízezer csecsemőből egyet érint, és súlyos mozgáskorlátozottsággal, illetve gyakran halállal jár - írja a lap.

A Zolgensma génterápia egyetlen infúziós kezeléssel kijavítja a betegséget okozó génhibát. Az ára 1,8 millió euró, több mint 600 millió forint. A gyártó cég, a svájci Novartis a nagyon magas kutatás-fejlesztési költségekkel indokolja a csillagászati árat.

A gyógyszervállalat februárban sorsolást is hirdetett száz beteg csecsemő és kisgyermek között, akik ingyen juthatnak hozzá a világ legdrágább gyógyszeréhe.

A betegség és a gyógyszer neve onnan lehet ismerős, hogy tavaly országos mozgalom indult egy beteg magyar kisfiú, Zente javára, hogy összeadják a kezelésre a pénzt. A gyűjtés sikerrel zárult, Zente megkapta a kezelést, azóta javul az állapota.

Az osztrák állam most úgy döntött, teljesen átvállalja az érintett családoktól a gyógyszer árát. A szakértők becslései szerint évente tíz osztrák csecsemőnek lehet majd szüksége az életmentő szerre - írta az ORF-re hivatkozva a Telex.