A túlsúlyosakra veszélyesebb a koronavírus

Egy új kutatás szerint az elhízottak érzékenyebbnek tűnnek a koronavírusra. De hogy pontosan mi áll ennek a hátterében, az még a tudósok előtt sem ismert - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.
Domokos Erika, 2020. szeptember 9. szerda, 22:35
Fotó: Shutterstock

Több kutatás foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az elhízottság milyen kapcsolatban lehet a Covid-19-betegség súlyosra fordulásával. Az elméletek szerint a jelentős túlsúly megnöveli számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát. Ezek pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a koronavírusos páciensnél súlyosra forduljon a betegség - írja a lap.

Egy új tanulmány keretében több mint 5200 fertőzött ember esetét vizsgálták meg. A csoportban lévők 35 százaléka elhízott volt. A kutatók megállapították, hogy a nagy testtömegindexű páciensek nagyobb eséllyel kerültek kórházba a Covid-19-betegség miatt, mint azok, akik normális testtömegindexűek. A tudósok ugyanakkor még dolgoznak annak kiderítésén, hogy milyen szerepet játszik az elhízás a betegség súlyosbodásában.

Elképzelhető, hogy az elhízás érinti az immunrendszert, de az is, hogy a pandémia a meglevő közegészségügyi problémákat erősíti fel.

A kutatók szerint az elhízás lehet a hátterében annak is, hogy egyes országokat, közösségeket súlyosan érint a koronavírus-járvány. Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság körében 42 százalék az elhízottak aránya. Ez az arány pedig a fekete és spanyolajkú lakosság körében még magasabb. Egy 170 centiméter magas felnőtt embert 86 kilogrammos testsúly fölött, 30-as testtömegindextől tartanak elhízottnak. A Covid-19-betegség súlyosra fordulásának megemelkedett kockázata az extrém elhízottaknál, vagyis a 40-es és afölötti testtömegindexű embereknél jelentkezik.

A kutatók szerint számos tényező nehezíti az elhízottak számára a koronavírus-fertőzéssel való küzdelmet. Az egyik például, hogy a jelentős túlsúlyt viselő szervezet, a testzsír kiterjedtsége csökkenti a tüdő kapacitását. Egy másik probléma pedig az elhízással gyakran együtt járó krónikus gyulladás lehet. A gyulladás természetes védekezési módja testünknek a káros betolakodókkal, köztük a vírusokkal szemben.

A hosszan tartó gyulladás azonban nem egészséges, és alááshatja a szervezet védekezését, amikor valódi fenyegetéssel kerül szembe.

Mintha gázolajat öntenénk a parázsló tűzre - fogalmazott Dariush Mozaffarian, a Boston melletti Tufts Egyetem elhízáskutatója. A tudósok azt is vizsgálják, hogy a koronavírusnak esetleg lehet-e valamilyen sajátossága, ami miatt az elhízottak érzékenyebbek rá, és jobban megbetegíti őket.

Az elhízottság a kezelést is befolyásolja: a kórházban a légzés megkönnyítésére hasra fektetik a betegeket, de az elhízottaknál ez nehézségbe ütközik, ezért ezek a páciensek gyakrabban szorulnak lélegeztetésre. Egy másik probléma, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina esetleg nem lesz elég hatékony az elhízottak esetében - mondták a szakemberek.

HOZZÁSZÓLÁSOK