Váratlan hír jött Németországból

Enyhén csökkent, de a várakozásoknál magasabb volt az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe szeptemberben.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 24. hétfő, 11:28
Fotó: Reuters

A müncheni székhelyű intézet pénteken közölte, hogy az augusztusi 103,9 pontról 103,7 pontra esett az index értéke. Elemzők erősebb visszaesést vártak, arra számítottak, hogy 103,2 pontra süllyed az üzleti hangulatindex - írta az MTI.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató az augusztusi 106,5 pontról 106,4 pontra, a hat hónapra előretekintő várakozások mutatója pedig 101,3 pontról 101 pontra csökkent.

Az adatokat kommentálva Clemens Fuest, az ifo vezetője rámutatott, hogy a bizonytalanságok növekedésének dacára a német gazdaság továbbra is erőteljesen növekszik.

A legnagyobb euróövezeti gazdaság kilátásait beárnyékolja az amerikai-kínai kereskedelmi vita éleződése, valamint a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését övező bizonytalanságok.

Peter Altmaier gazdasági miniszter arra számít, hogy idén 2 százalék körül bővül Németország hazai összterméke (GDP). Ez alacsonyabb lenne a hivatalos 2,3 százalékos kormányzati előrejelzésnél és a tavalyi 2,5 százalékos növekedésnél.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy 9 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével németországi üzleti hangulatindexét.

HOZZÁSZÓLÁSOK