A 7 órás munkanapért küzdenek

Megváltoztatnák a lengyelek a munkásmozgalom régi követelését, miszerint napi nyolc óra munka mellé, nyolc óra pihenésnek és nyolc óra szórakozásnak kell társulnia.
Barabás Júlia, 2018. május 9. szerda, 06:20
Fotó: Shutterstock

Lengyelországban országszerte megindult az aláírásgyűjtés az állampolgári törvényjavaslathoz, amelynek célja a napi munkaidő 8-ról 7 órára csökkentése. Ezért egy parlamenti párt, az Együtt (Razem) is küzd - adta hírül az onet.pl.

A párt politikusai szerint a rövidebb munkanap a gazdaságnak is előnyös lenne, mert a pihent emberek sokkal hatékonyabban és jobban dolgoznának. A 40 órás munkahét régen elavult módszer, hiszen egy százéves követelés (8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás) áll mögötte Úgy vélik, a lengyelek túlterhelek. A törvénytervezet feltételezi, hogy a 35 órás munkahét dacára a bérek azonosak maradnak a jelenlegivel.

A párt tervezete szerint a munkaidőt fokozatosan kellene csökkenteni, jövőre például heti 38 órára. Végül 2021-től lenne 35 óra a heti munkaidő. Az aláírások összegyűjtésére három hónap áll a kezdeményezők rendelkezésére.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK