Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német hírmagazin digitális formátumban péntek este megjelent számában közölt interjúban Horst Seehofer kiemelte: a CSU nem azt várja a CDU-tól és elnökétől, Angela Merkel kancellártól, hogy "gyónjon és ismerje be hibáit", hanem azt, hogy a testvérpártok közösen megoldják a "bevándorlási problémát".

Mint mondta, "mindenekelőtt egy felső határra van szükség", mert "nem akarunk korlátlan bevándorlást, mint tavaly", ezért be kell vezetni egy "világos szabályrendszert, amely elfogadható és hiteles módon ésszerű mértékűre korlátozza a bevándorlást".

Hangsúlyozta: nem felel meg az alaptörvénynek, hogy mindenkit beengednek, aki megjelenik a határon és azt mondja, hogy menedéket kér. A 200 ezer fős "felső korlát működne, összhangban az alaptörvénnyel" - húzta alá Horst Seehofer.

"Majd meglátjuk" - mondta arra a felvetésre, hogy Angela Merkel és számos más CDU-s politikus ellenkezése miatt előfordulhat, hogy nem lesz megállapodás. Mindenesetre a CSU nem mond le a felső határról, mert "egész egyszerűen a hitelességünkről van szó" - emelte ki a pártelnök-miniszterelnök.

"Nekem aztán senkinek nem kell elmagyaráznia, hogy az állandó, hangsúlyozom: állandó vita ártalmas, de az is igaz, hogy a bizalom visszaszerzéséhez meg kell változnia a politikának" - mondta Horst Seehofer.

Kifejtette, hogy a nézeteltéréseket a CSU novemberi, illetve a CDU decemberi kongresszusáig rendezni kell, különben még annak se lenne értelme, hogy a pártelnökök a hagyományoknak megfelelően ellátogassanak a másik párt tanácskozására. Elmondta: most még nem lehet tudni, hogy sikerül-e a megállapodás, de az Angela Merkellel az előző hét végén Berlinben folytatott négyszemközti megbeszélése óta valamivel bizakodóbban ítéli meg az esélyeket.