A brexit felfüggesztése, pontosabban a kilépés lehetőségének eltolása október végéig a mérsékelt baloldal megerősödését hozhatja az európai politikában - írta a Financial Times (FT). Ha az Egyesült Királyságban megtartják az európai parlamenti (EP) választásokat (amelyeket egyelőre még nem írtak ki), akkor ennek nyomán megbillenhet az a EP-ben évtizedek óta kialakult egyensúly, amit Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, a balközép pártcsalád európai bizottsági elnökjelöltje ki akar használni.

Amire vállalkozna, az nem kevesebb, mint hogy felmondjon egy kimondatlan szabályt a parlamentben, nevezetesen azt, amely szerint a többség létrehozásához szükség van a bal- és a jobbközép együttműködésére, azaz elsősorban a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) és a konzervatív Európai Néppárt (EPP) összefogására. Magyarországról az előbbi tagja a DK és az MSZP, az utóbbié - felfüggesztve - a Fidesz. Ez a mérsékelt jobb-bal tandem volt a domináns politikai erő az EU-ban az elmúlt 40 évben - emlékeztet az FT.

A legfőbb cél

Az első számú célom, hogy kialakítsak egy progresszív többséget az Európai Parlamentben, és úgy tűnik, hogy most először lehetővé válhat e cél elérése - fejtegette Timmermans egy az FT és a brüsszeli Bruegel Intézet kutatóközpont közös szervezésében tartott fórumon. Az elmúlt időszak számos választási vereséget hozott a balközépnek az unió nagy országaiban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban, amiben várhatóan az EP-választások sem hoznak fordulatot.

Ugyanakkor a brexit elhalasztása új helyzetet teremthet, mivel Nagy-Britannia is részt vehet az európai parlamenti választásokon. Ez utat nyithat az előtt, hogy csökkenjen az EPP és az S&D mandátumai közötti különbség. A Hanbury Strategy for Open Europe friss felmérése szerint a brit Munkáspárt a szavazatok 38 százalékát szerezheti meg az EP-választáson az Egyesült Királyságban, amivel 30 képviselőt küldhet a szocialista frakcióba. Ezzel a legnagyobb létszámú nemzeti csoportot alkothatja a képviselő-csoportban. Eközben a toryk közül az EP-be jutó politikusok továbbra sem fognak beülni az EPP padsoraiba, hanem az egyik euroszkeptikus frakciót erősítik majd.

Óvatosan a jóslattal

Ezt a prognózist és a lehetséges következményeit persze messze nem szabad készpénznek venni, hiszen még csak most indul majd a kampány. Csakhogy a brexit kiszámíthatatlansága - mármint hogy nem világos meddig marad még az EU tagállama a szigetország -, továbbá az EPP esetleges zsugorodása azzal, hogy kizárják a Fideszt vagy az önként lép ki a Néppártból, alapot ad a kombinációkra. Ez persze felértékeli a magyar kormánypárt várható 12-13 képviselőjének jelentőségét is.

Erősítené az európai demokráciát, ha nem lenne egyetlen olyan pártcsalád sem, amely nélkülözhetetlen az európai parlamenti többség eléréséhez - mondta Timmermans arra utalva, hogy az EPP eddig ebben a helyzetben volt (és jó eséllyel ez így is marad). Szerinte a Néppárt flörtöl a radikális jobboldallal, ami megnehezíti a szövetségkötést vele. Ehelyett az S&D Emmanuel Macron francia államfő centrista En Marche pártjával, a liberálisokkal, a zöldekkel és a radikális bal egy szeletével kereshet kapcsolatot a "progresszív közös értékek" alapján.

Kemény dió lenne ezt a fordulatot megcsinálni, de ha a baloldali bizottsági elnökjelöltnek sikerülne, azzal történelmi változást hajthatna végre. A politikai centrumot elmozdíthatná a konzervatív EPP felől az amúgy nehézségekkel küszködő balközép irányába. Nem vagyok biztos benne, hogy ezt össze lehet hozni, de biztosan meg fogom próbálni - fogadkozott Timmermans.

Elmozdulás Londonban?

A szocialista vezér tervének alapját döntené romba, ha az Egyesült Királyság mégis csak kilépne az EU-ból még az új EP felállása előtt. Theresa May brit miniszterelnök tett egy különös célzást ezzel kapcsolatban, miután kormánya brexit elhalasztásának köszönhetően időt nyert a további teendőkre - derült ki a Bloomberg összefoglalójából. Arról beszélt a londoni parlamentben, hogy immáron kevésbé ellenzi azt a lehetőséget, hogy az ország a kilépés után tartósan az uniós vámunió része maradjon.

Ezzel megnyílhat az út a kompromisszum felé a kormány és az ellenzéki Munkáspárt között, mivel az utóbbi régóta a puha brexit e formáját támogatja. Nem lenne könnyű tető alá hozni egy a vámuniót bevezető megállapodást, mert a konzervatívok olyan brexitet akarnak, amely nyomán az ország teljesen szabadon alakíthatná kereskedelmi kapcsolatait a világ többi országával, amit a közös vámpolitika lehetetlenné tenne.

Az egyezséghez szinkronba kellene hozni a felek terveit. May olyan vámuniót akar, amit nem így hívnak, Corbyn pedig olyat, amelyet kiegészítenek azzal a lehetőséggel, hogy a mindenkori londoni vezetés beleszólhasson az uniós vámszabályok alakításába. A toryknak azzal könnyíthetnék meg a keserű pirula lenyelését, hogy jobb kilépni az EU-ból és bennmaradni a vámunióban, mint egyáltalán ki sem lépni.