A bankok helyzete rosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában

Az Allianz régiónkról szóló elemzése szerint makroszinten átmeneti lassulásnak vagyunk tanúi, miközben a biztosítási piac ígéretes.
Nagy László Nándor, 2009. február 3. kedd, 14:41
Fotó:

A Bázel II szabályozás prociklikus nyomása alatt vannak a bankok a pénzügyi krízis nyomán - vélekedik Michael Heise, az Allianz csoport vezető elemzője. Az értékelési veszteségek miatt a bankok helyzete rosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában, szerinte a befektetett eszközök hamarosan stimulálni fogják a gazdaságot.

A gazdaságba 2000 milliárd eurót öntöttek eddig, ez lényegében fiskális stimulációként jelentkezik majd egy-két éven belül.
A szakember szerint a konjunktúrák esetén jó, ha van sok tőke, ám a recessziós környezetben a tőke pillanatok alatt eltűnik. Heise szerint ezért a pénzintézeteket az eddiginél szigorúbb tőketartalékolásra kellene kényszeríteni és emellett fel kellene erősíteni a globális felügyeleti tevékenységet.

Heise úgy véli, a közép-kelet-európai régióban a GDP-növekedés visszafogottabb lesz az elkövetkező években, ám azt követően, hogy Nyugat-Európában újraindul a kereslet növekedése, a régióban 2011-15 között újra magasabb - átlagosan 4 százalékos - GDP-bővülés várható.

Az Allianz számára a régióban jelenlegi pénzügyi helyzetben az organikus növekedés tűnik a legkézenfekvőbbnek, már csak azért is, mert a biztosítási és nyugdíjpiac továbbra is jelentősen a GDP-növekedés felett teljesít - mondta el Klaus Junker, az Allianz Csoport régiós cégeit összefogó vállalata, az Allianz New Europe vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK