BUX
38240

A bankok húzzák Európát

Jól reagáltak az európai tőzsdék a reggeli, többségében pluszos ázsiai tőzsdei teljesítményre, a vezető európai indexek 1 százalék körüli pluszban tartózkodnak. A tőzsdék közül legjobban a spanyol és a görög tőzsde emelkedik, melyek közel 3 százalékkal tegnapi záróértékük felett tartózkodnak.

portfolio.hu, 2011. január 12. szerda, 11:16

A kedvező vállalati híreknek és annak a japán bejelentésnek köszönhetően, amely szerint a szigetország hajlandó a válsághelyzetben levő európai országok állampapírjaiból vásárolni, mely kedvezően befolyásolta a nemzetközi hangulatot a részvénypiacokon. A pozitív hangulat ma reggel az ázsiai tőzsdék után nyugat-európára is átragadt, az indexek közül a DAX30 1,2 százalékos a CAC40 1,3 százalékos, a FTSE100 0,5 százalékos pluszban tartózkodik.

A mai napon fontosabb makroadatok is érkeznek az Egyesült Államokból, a legfontosabb azonban a magyar idő szerint este 8 órakor megjelenő, a gazdaság állapotáról szóló Bézs Könyv lesz. Fontos esemény a portugál kötvényaukció is, melynek keretében 750 millió és 1250 millió euró közötti értékű kötvényt szeretnének piacra dobni. A Stoxx 600 szélesebb piacokat lefedő indexe is közel 1 százalékos pluszban tartózkodik. A befektetők pozitív hangulatban várják a portugál kötvénykibocsátást, mely jó hatással van a banki szektor részvényeire is, melynek papírjai már közel 3 százalékos pluszban vannak.

Történetének legnagyobb megrendelését nyerte el utasszállító repülőgépekre az Airbus, a repülőgépgyártó ugyanis listaáron 15 milliárd dolláros megrendelést kapott az indiai diszkont légitársaságtól, az IndiGo Airlinestól - tette közzé az Airbus. A cég 180 repülőgép (ezek közül 150 darab modernizált A320-as repülőgép) megrendeléséről állapodott meg, összehasonlításképpen a teljes tavalyi évben a nettó új megrendelések száma 400 darab körül alakult az Airbusnál. Az Airbusokat gyártó EADS részvényei a párizsi tőzsdén 4 százalék fölötti pluszban 20,91 eurón állnak. A Barclays Captial a szerdai napon pozitívról negatívra rontotta le a telekom cégekre vonatkozó ajánlását. Az indok az, hogy míg a válságok során a szektor felülteljesít, addig a kilábalások során már alulteljesítők voltak a telekommunikációs cégek papírjai. Ennek megfelelően felülsúlyozásról piaci teljesítőre minősítette le a Barclays a Portugal Telecom és a Vodafone Group papírjait valamint piaciról alulteljesítőre a Deutsche Telekom részvényeit. Előbbi két papír árfolyama 1 százalék körüli mínuszban tartózkodik, míg a német vállalat papírjai nem mutatnak jelentősebb elmozdulást.