A bankok miatt vannak a brutális megszorítások?

Az Európai Unió vezetői azért halogatták a görög adósságok átütemezését, hogy a társadalom sanyargatása árán segítsék a bankokat veszteségeik minimalizálásában - állítja egy vezető közgazdász.
NAPI, 2012. március 20. kedd, 09:50
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió vezetői a morális hanyatlás jeleit mutatták azzal, hogy halogatták a görög állampapírok cseréjét. Ezzel segítettek a régióban tevékenykedő bankoknak veszteségeik minimálisra szorításában - jelentette ki a Carl Weinberg, a napi piaci adatszolgáltatással és elemzésekkel foglalkozó High Frequency Economics alapítója és vezető elemzője márciusi tanulmányában.

Álláspontja szerint az uniós döntéshozók szándékosan késleltették az adósságok átütemezését, pontosan tudva, hogy ezzel hozzájárulnak a gazdaság lepusztulásához, de eközben időt adnak a pénzintézeteknek, hogy felkészüljenek a kezükben lévő görög kötvények értékvesztésének kivédésére - idézi a CNBC a szakértő érvelését.

Így volt kényelmes a bankoknak

Miért nem engedték meg Görögországnak, hogy két évvel ezelőtt átalakítsa tartozásait, még azelőtt, hogy a GDP 15 százalékkal zuhant volna, hogy a kormányzás és a gazdaság destabilizálódott volna, hogy minden magánhitelezőnek jelentős értékvesztést kellett volna elkönyvelnie, hogy visszamenőleges hatállyal bele kellett volna kényszeríteni őket a kötvénycserébe, hogy aktiválni kellett volna a cds-biztosításokat? - tette fel a szónoki kérdést.

Azért, mert az kényelmetlen lett volna a bankoknak - adta meg a maga válaszát. Az EU vezetői brutális megszorításokat kényszerítettek rá a görög társadalomra a pénzintézetek kedvéért. A politikusok előnyben részesítették a lakosság sanyargatását a bankok terhelésével szemben, aminek alapján úgy tűnik, nem csupán a bankárokat érte el a morális züllés, hanem a kormányokat is, amelyeknek ellenőrzés alatt kellene tartaniuk őket - utalt a pénzügyi válságra, amelynek fő felelőseit sokan a kapzsi, ügyfeleiket csőbe húzó bankárokban találják meg.

Vigyázó szemeteket Mexikóra vessétek

Weinberg a nyolcvanas években a hitelezők képviselőjeként részt vett a latin-amerikai országok államadósságának átütemezésében, így nem véletlen, hogy onnan hoz példát arra, mit kellett volna tenni. Az 1982-as mexikói vagy az egy évvel későbbi brazil megoldás például szerinte egyértelmű siker volt - ezek esetén az hitelfeltételek módosításának terheit elsősorban az államkötvényeket birtokló kereskedelmi bankok viselték.

Mexikóban és Brazíliában gyors és határozott volt a beavatkozás, nem engedték meg, hogy a politikai megfontolások felülírják a szakmai szempontokat. Egyik említett latin-amerikai ország sem szorult azóta újabb és újabb hitelátütemezésre - igaz, mindkettő jelentős kölcsönöket vett fel az IMF-től a kilencvenes években. Mexikó és Brazília saját belátásuk szerint hajtották végre gazdasági reformjaikat, és ma már modellnek számítanak a világgazdaságban - állítja az elemző.

Görögországnak inkább befektetésekre van szüksége ahhoz, hogy legyőzze gazdasága gyengeségeit, mint valamiféle "okos" szerkezeti átalakításra - teszi hozzá Weinberg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.03.21 12:39

@5perc: Annál nagyobb baj az a tényeknek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

5perc, 2012.03.21 12:03

@Borisz1106:
"Persze, hogy gyengült a Ft az EURO-hoz képest, valóban volt 320 is"
Itt a lényeg!

A többi csak szöveg.
Ezen meg keresd meg a 2010 májust meg a 2011 októbert.
http://stooq.com/q/?s=eurhuf&c=3y&t=l&a=ln&b=0&r=eurpln+eurczk+eurhuf
Ez a huf/eur, amin keresztül a chf-et váltják. A huf/chf akkor is romlott, amikor a chf épp nem változott, vagy épp javult.
Az a baj, hogy a tények ellentmondanak neked, ezért kérek tőled több szerénységet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.03.21 09:15

@hari1:
Igazad van, amegszorítások a kormány miatt vannak amelyik eladósította az országot. Csakúgy, mint a Görögországban és a többi eladósodott országban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hari1, 2012.03.21 08:13

A brutális megszorítások a kormány butasága miatt vannak:

1. Az árfolyamrögzítés. pld: a tegnapi napon a tv-ben nyilatkozott egy hölgy hogy a felszabaduló pénzét mire költi.
Akkor van felszabaduló pénze!!! Ergo tudta volna fizetni a saját döntés alapján a hitelét.
2. Az állam a közpénzt pazarolja és pazarolta eddig is, áttételesen és most is nyiltan. A költségvetés korábban állja a kamat 1/3 át most pedig a felét. Azt kitől veszi el az állam? Hát tőlünk!

Orbán eddig is egy komplett idióta benyomását keltette, mintha nem is lenne normális, beszédei ellentmondásosak, populárisak és a valós életszerű tényektől elrugaszkodottak.

Sajnos ássák az ország sírját politikusaink.

Szerintem ügynöki akna munka folyik, ahol a magyarság élettér csökkentése a lényeg több áttételen keresztül, egy burkolt dolmányos "népírtás". Kivéve a szűk talpcsalók csapata és a közszféra, mint könnyen manipulálható réteg privilegizálása. (ameddig lehet).
Orbán kiélheti focista idiótizmusának délibábos eredményességének ködében.
Az emberek 5-8 éves váró listán a kórházakban..................

A nyugdíjasok a váróteremben nézhetik és a ravatalozóban "élvezhetik a Magyar focot...............

Ha,ha,ha.................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.03.20 22:17

@5perc: Na látod magad is rájöttél, hogy mennyi baromságot hordtál össze! (Ürülj, hogy ez az állat kormány kihúzott a sz@rból, amibe saját magad jól megfontoltan ültél bele. Persze, az ilyen v@dbarmokat kellett volna ott hagyni!)
Persze, hogy gyengült a Ft az EURO-hoz képest, valóban volt 320 is, így van! DE: a CHF-hez képest miért gyengült sokkal jobban a Ft, okoska? Azért, mert a kormányból valaki elfingta magát? Na hagyjuk már a hülyeséget... (Volt olyan, hogy a Kósa baromságot beszélt, de akkor mindkét deviza ugyanúgy erősödött!!!)
A válasz nem is olyan bonyolult: azért, mert a CHF az EURO-hoz képest is baromira erősödött - és ehhez bármennyire furcsa neked, a mi kormányunknak annyi köze van, mint albán birkapásztornak a lineáris algebrához, illetve, mint neked a deviza keresztárfolyamokhoz! A 2011. augusztust azért hoztam föl neked, mivel akkor lépett közbe a svájci jegybank (nem az Orbán és nem a magyar kormány, de még nem is az MNB), hogy interveniálással és "verbális nyilatkozataival" megállítsa 1,2-nél az árfolyamot! Ami azóta is azon a környéken tanyázik. Tehát a frank árfolyama sem mozdult az elmúlt pár hónapban az EURO-hoz képest lósz@rt sem! Amennyiben a Ft erősödik az EURO-hoz képest, avagy gyöngül pontosan ugyanúgy fog viselkedni a CHF is! Felfogtad???
Ha pedig, ne adj Isten azt mondja az SNB, hogy felviszem a korlátot 1,3-ra - mivel nem jó Svájcnak az erős frank - akkor hirtelen jobban fog erősödni a Ft a CHF-hez képest, míg az EURO-hoz képest semmi változást nem tapasztalunk! Ja és ahhoz sem lesz semmi köze a kormánynak, ahogyan az erősödéshez sem volt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html