Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A prágai Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen a visegrádi országok kormányfői megemlékeztek arról a diáktüntetésről, amely kirobbantotta a bársonyos forradalmat. Babis köszönetet mondott a lengyeleknek, a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy támogatták a csehek igyekezetét a szabad társadalom kiharcolására.

"Nem feledjük, hogy a magyarok voltak az elsők, akik átvágták a vasfüggöny szögesdrótjait" - mondta a cseh kormányfő. "Ami Lengyelországban tíz évig, Magyarországon pedig tíz hónapig tartott, az Csehországban tíz nap alatt megvalósult" - jelentette ki Babis a rendszerváltásra utalva. Andrej Babis felidézte az 1989-es, mint fogalmazott "korszakváltó év" eseményeit, és megjegyezte, az akkori szocialista rendszer elleni tüntetéseken lengyelek és magyarok is részt vettek, ami sokat segített a cseheknek és a szlovákoknak.

Beszédében Andrej Babis arról is szólt, hogy 1989 előtt ő maga is tagja volt a kommunista pártnak, amire nem büszke, és sajnálja, hogy nem volt annyira bátor, mint például Václav Havel, a korabeli ellenzék vezére. "Ma azonban Csehország szabadon választott kormányfője vagyok, és ezért köszönetet mondok mindenkinek, aki a rendszerváltást aktívan elősegítette" - szögezte le a szlovák származású cseh politikus, aki múltja és vállalkozói tevékenysége miatt állandó bírálatok és támadások célja az ellenzék részéről.

Babis hangsúlyozta, hogy a lakosság munkájának köszönhetően a mai Csehország fejlett és sikeres ország, stabil tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak.

Még nem értünk el mindent, amit 1989-ben szerettünk volna, de dolgozunk rajta

- húzta alá a kormányfő, aki összefogásra, az egymás iránti nagyobb toleranciára és a hazafiasság megerősítésére szólította fel a politikai erőket és a lakosságot.

Az ünnepi megemlékezésen a visegrádi országok kormányfői mellett a német szövetségi parlament alsóházának elnöke is jelen volt. A vendégek rövid beszédeikben egybehangzóan elismeréssel szóltak Csehország rendszerváltás utáni eredményeiről, és méltatták a visegrádi csoport - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - országainak együttműködését.

30 éve átvágtuk, most újraépítjük

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerint a nyolcvanas évekbeli lengyelországi és magyarországi rendszerváltó események inspirálóak voltak a csehek és a szlovákok számára, míg a bársonyos forradalom pedig a lengyelországi és a magyarországi fejlődésre volt hatással.

Harminc éve átvágtuk az embereket elválasztó szögesdrótokat, ma azonban mentálisan sok helyen újjáépítettük őket. Kérem, bontsuk le ezeket is

- jelentette ki Pellegrini.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a közép-európai országok harminc éve hozott döntései helyesek voltak, és teljesültek álmaik a szabadságról. "Ma több ország példaként néz ránk, ezért támogatjuk az EU bővítését, mi a szolidaritást nagyon fontos elemnek tartjuk" - hangsúlyozta Morawiecki.

Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke beszédében méltatta a csehek hozzájárulását a német egység megteremtéséhez.

Az évfordulós ünnepség után a Nemzeti Múzeumban a visegrádi miniszterelnökök jelenlétében megnyitották a Bársonyos Forradalom című kiállítást és A 20. század pillanatai elnevezésű multimédiás kiállítást.

Babist kifütyülték

A bársonyos forradalom, a csehszlovákiai rendszerváltás kezdetének az 1989. november 17-i prágai diáktüntetés erőszakos feloszlatását tartják. Az évforduló alkalmából egész Csehországban számos megemlékezést, kulturális és utcai rendezvényt tartanak. A rendőrség és a tüntetők prágai összecsapásának színhelyén felállított emléktáblánál kora reggel óta vezető cseh politikusok és közéleti személyiségek rótták le tiszteletüket. A két kormánypárt, az ANO és a Cseh Szociáldemokrata Párt vezetőjét, Andrej Babis kormányfőt és Jan Hamácek kormányfőhelyettest az emléktáblánál összegyűlt emberek kifütyülték.

Vasárnap délután a bársonyos forradalom kitörése évfordulójának megünneplésére Prágába érkeznek a visegrádi országok parlamentjeinek elnökei is. Magyarországról Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét várják a cseh fővárosba.