A cél az, hogy egy újabb válság esetén a bankok megfelelő vésztartalékkal rendelkezzenek és ne szoruljanak állami segítségre – mondta el Simonyi Tamás, a KPMG igazgatója.

Simonyi szerint a mostani válságból a kormányok és a szabályozók azt a következtetést vonták le, hogy ha a bankok nem kellően felkészültek egy ilyen krízis megemésztésére, az rengeteg pénzébe kerül az országok kabinetjeinek. Ezt az összeget pedig közvetve az adózó állampolgárok fizetnék meg.

A KPMG igazgatója a betétesek jövőjére is kitért. A bankok ugyanis nem a saját, hanem a betétesek vagyonából gazdálkodnak. Ha azonban veszteséget szenved egy pénzintézet, akkor csak a saját pénzét tudja a károk kompenzálására fordítani. Amennyiben ez nem elég, már csak a betétesek pénzét költheti - mondta el Simonyi.

Simonyi Tamás szerint a betétesek pénzének elköltését megelőzendő írják most elő a bankoknak, hogy lényegesen több saját pénzt kell betenniük a vállalkozásba, arra az esetre, ha még egyszer előfordul a mostanihoz hasonló válság. Ennek az eredményeképp pedig a betétesek nyugodtabban alhatnak.

A kritikusok szerint a megemelkedő tőkekövetelmények Európában visszavetik és megdrágítják a banki hitelezést, ez pedig fékezi majd a gazdasági növekedést.