Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák gazdaság 2017-es kulcsszava minden kétséget kizáróan a vendégmunkás volt - idézte a pozsonyi Új Szó Juraj Valachyt, a Tatra banka elemzőjét. Külföldi alkalmazottak eddig is dolgoztak az országban, de 2017-ben fordult elő először, hogy szinte nem telt el hét úgy, hogy ne merültek volna fel a vendégmunkásokkal kapcsolatos problémák.

Jelenleg több mint 50 ezer vendégmunkás dolgozik Szlovákiában, többségük Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében. Míg eddig minden negyedik új munkahelyet töltöttek be külföldi munkaerővel, hamarosan az új állások harmadára vesznek majd fel vendégmunkásokat és ez az arány az elkövetkező időszakban tovább fog nőni - állítja a szakember.

Szlovákia lakossága kénytelen lesz megtanulni együtt élni a Szerbiából, Romániából és egyéb országokból érkező vendégmunkásokkal. Míg jelenleg elsősorban a nagyobb iparvállalatok alkalmaznak külföldi munkaerőt, Valachy szerint a közeljövőben a szolgáltatásokban is egyre több lesz a vendégmunkás.

A vállalatok rá fognak jönni arra is, hogy a szerb, román és ukrán vendégmunkásokkal nem tudják hosszabb távon orvosolni a munkaerőhiányt, ezért a jövőben az egzotikusabb országokból érkező vendégmunkások is megjelennek Szlovákiában - mondta Vladimír Baláz, a Szlovák Tudományos Akadémia prognosztikai intézetének a közgazdásza.

A probléma nem csupán a szlovák gazdaságot sújtja. Csehországban 170 ezer betöltetlen állás van, hasonló a helyzet Magyarországon is, Romániában pedig már ázsiai vendégmunkások dolgoznak egyes cégeknél.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.