A bevándorlók viszik előre a brit gazdaságot

A nagy-britannai bevándorlók megbízhatóbbak és jobban dolgoznak őslakos társaiknál - mondta ki a hivatalos ítéletet a brit kormány tegnap nyilvánosságra hozott jelentése.
Pápai Csaba, 2007. október 17. szerda, 16:11
Fotó:

Az ENSZ felmérése szerint a külföldön élők száma 1960 óta majdnem megkétszereződött, 2005-re mintegy 191 millióra nőtt. A legújabb kori népvándorlásból az Egyesült Királyság is kiveszi a részét: 2005-2006 között 385 ezer brit hagyta el az országot egy évnél hosszabb időre, míg 574 ezer ember érkezett azzal a szándékkal, hogy egy vakációnál tovább marad a szigetországban.

A brit közvélekedéssel szemben a bevándorlók nemhogy elvesznek az államkasszából, de jelentős mértékben hozzá is járulnak ahhoz. Egy 2004-es felmérés szerint az állami bevételek 10 százalékát a bevándorlók adják, míg a kormányzati költés mindössze 9,1 százalékát fordítják rájuk. A belügyminisztérium felmérése szerint hosszútávon a bevándorlók hozzájárulása az államkasszához meghaladhatja majd az őslakosokét.

A dolgozó korú bevándorlók esetében ez már most is így van, hiszen az állam részesül a Nagy-Britanniában végzett munkájuk járulékaiból, ám nem kellett hozzájárulnia korábban a munkavégzésüket levetővé tevő oktatásukhoz.

A Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek kevesebbet lógnak és jobban is dolgoznak, mint brit kollégáik, nem is beszélve arról a 6 milliárd fontról, amivel évente hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, így nem csoda, hogy a heti átlagkeresetük is 60 fonttal magasabb, mint a szigetországban születetteké - írta a The Times.

A 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül a máltaiak és a ciprusiak - nemzetközösségi tagok lévén - már korábban is korlátlanul vállalhattak munkát a szigetországban, ám a fennmaradó nyolc ország előtt megnyíló kapuk jelentős változásokat hoztak a munkaerő-piacon. A csatlakozott országokból beáramló munkaerő nagyrészt, közel 40 százalékban a gyáripar és az építőiparban talált munkát, míg a fejlett nyugati országokból, illetve a közel-keletről érkezők 49 százaléka a magasabb képzettséget igénylő állásokban helyezkedett el. A 2004-ben csatlakozott országokból érkezők 15 százaléka a kereskedelemben, valamint további 15 százaléka a mezőgazdaságban talált munkát.

A kép árnyalása végett a belügyminisztérium által tegnap kibocsátott tanulmány szerint a bevándorlók nem csak a gazdasági növekedéshez, de a lakásbérletek emelkedéséhez és a bűnözés, valamint a társadalomellenes magatartáshoz is hozzájárulnak.

A társadalmi nyugtalanság ellenére a brit kormány szerint még mindig jobban járnak a bevándorlókkal, mint nélkülük.

HOZZÁSZÓLÁSOK