A bíróság lassítja az adóelkerülés elleni harcot

A párizsi közigazgatási bíróság megsemmisítette a francia adóhatóság Google-lel szembeni, 1,115 milliárd eurós adóhiányt feltáró határozatát - számolt be az Adó Online a Le Monde híre alapján.
Domokos László, 2017. szeptember 8. péntek, 06:20
Fotó: Pixabay

A bíróság szerint a francia adóhatóság nem állapíthat meg adóhiányt, ha a Google az ír leányvállalatán keresztül értékesíti a hirdetési szolgáltatásait, és ha a francia munkatársak nem önállóan kezelik a francia hirdetéseket.

Az ítéletre válaszul a francia kormány bejelentette, hogy nyitott a megállapodásra a Google-lel, de ettől függetlenül meg fogja fellebbezni a bíróság döntését. A Le Monde szerint a bírósági döntés precedens értékű lehet, ha jogerőssé válik. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a kormányzatnak feltétlen érdeke a jogi lehetőségek kimerítése, remélve, hogy a következő lépésben nem a Google-nek kedvező ítélet születik. A nagy nemzetközi tech-cégek ugyanis hasonló struktúrákkal dolgoznak, mint a Google, és a francia adóhatóság mindegyikükön keres némi adóhiányt - írta a portál.

Augusztus utolsó napján jelent meg a hír, hogy a Microsoftnál is 600 millió eurós adóhiányt talált az adóhatóság; miközben a cég ugyancsak az alacsony társasági adózású Írországból szervezi európai tevékenységét.

Az új francia kormány több alkalommal jelezte, hogy elégedetlen ezzel a Franciaországnak nyilvánvalóan kedvezőtlen helyzettel. Nagy Bruno Le Marie gazdasági miniszter elfogadhatatlannak tartja az online platformok, így például a szállásmegosztó Airbnb által fizetett franciaországi adó mértékét. Utóbbi cég 10 milliós felhasználói száma ellenére alig 100 ezer euró adót fizetett 2016-ban.

Le Maire azt is bejelentette, hogy szeptember 15-ig, az unió következő témába vágó tanácsüléséig Németországgal közösen igyekeznek kialakítani egy új javaslatot az olyan online platformok adóelkerülő technikái ellen. A franciák azt szeretnék, hogy a közös javaslatból mielőbb európai bizottsági előterjesztés készüljön, és az állam- és kormányfők már decemberben tárgyalhassanak a témáról - olvasható az Adó Online-on.

Címlapkép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.09.08 06:38

Ostoba, pénzéhes, tehetségtelen, kapzsi politikusok. Persze, így a legkönnyebb pénzt keresni: elvenni azt, amiért mások dolgoztak meg. Coki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html