A hétvégén az izlandi polgárok 93 százaléka leszavazta az Icesave-törvényt, mely lehetővé tette volna a holland és angol befektetők részleges, 5,3 milliárd dolláros kártalanítását.

Az izlandi parlament által elfogadott jogszabály az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtott brit és holland kormányhitel állami garantálásáról szólt.

Ebből a hitelből fedezték a csődbement Icesave internetes pénzintézet 340 ezer brit és holland betétesének követeléseit, vagyis Nagy-Britannia és Hollandia meghitelezte Izlandnak az Icesave-betétek garantálásához szükséges összeget, Izland pedig cserébe törvényben garantálta a brit-holland hitel visszafizetését.

Az izlandi államfő azonban megvétózta és népszavazásra bocsátotta a törvényt, amelyet a hétvégi referendumon az izlandiak hatalmas többséggel elvetetettek.

Fule szerint a csatlakozási tárgyalásokkal párhuzamosan kellene megegyeznie a három országnak a befektetők kártalanításáról.

A szavazás eredményeként az IMF által nyújtott 4,6 milliárd dolláros hiteltől is eleshet Izland. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor Izland közepes befektetői adósbesorolására nincs azonnali hatása az elutasító eredményének.