A Brexit-király külügyminiszter lesz, megvan a Brexit-cár

Alapos odadurrantott az EU-nak Theres May brit miniszterelnök azzal, hogy Boris Johnsont, a szigetország EU-s kiválásának legismertebb alakját nevezi ki külügyminiszterré. Nála keményebb partnert aligha kaphattak volna az válás részleteiről tárgyaló uniós vezetők. A háttérből előre lépő David Davis lett a Brexit-cár.
Napi.hu, 2016. július 13. szerda, 21:00
Fotó: MTI/EPA

Theresa May szerda este óta Nagy-Britannia második nő miniszterelnöke a Downing Street 10-ben található kormányfői rezidencia előtt tartott beszédében egy munkáspárti vezetőnek is becsületére váló programot hirdetett. A napi munkájukból élő, sokat dolgozó britek kormányát akarja vezetni, amely minden döntésében ennek a rétegnek az érdekeit fogja szem előtt tartani - jelentette ki.

Az ország vezetését ugyan a Konzervatív Párt adja, de nem a privilégiumokat élvező felső rétegek érdekét fogják szolgálni, amikor az adókról, az oktatásról, az egészségügyről döntenek, hanem az átlagemberékét. Olyan országot akar építeni, amelyben mindenki tehetségétől függően érvényesülhet. A BBC-n idézett kommentátorok szerint magabiztos beszédet hallhatott az ország népe új vezetőjétől, amely a szociális igazságosságot helyezte középpontjába.

A nagy visszatérő

May ezt követően egymás után fogadta új hivatalában azokat a politikusokat, akiknek a legfontosabb posztokat szánja. Elsőként Philip Hammond érkezett, aki a külügyminiszteri széket a pénzügyminiszterire cseréli. Vele a szakkommentátorok szerint biztosra megy új főnöke, ugyanis precíz tisztviselőnek tartják, aki korábban súlyos költségcsökkentésekkel rendbe tette a védelmi tárca költségvetését.

A második kinevezett Borisz Johnson, volt londoni polgármester, a függetlenségi népszavazás Leave-táborának élharcosa. Az EU vezetői nem meglepő módon nem igazán szeretik, viszont fontos tárgyalópartnerük lesz a Brexit részteleit tisztázó válási folyamatban.

Europhile Brexiter

Johnson megszégyenítő körülmények között - harcostársa, Michael Gove árulása nyomán - esett ki a pártelnök-miniszterelnök posztért folytatott harcból, így kinevezése nagy visszatérés. A szakértők egy része szerint May charme-ja miatt hívta be kormányába, amelynek hasznát láthatják a nemzetközi politikában.

Mások úgy vélik, ezzel gyakorlatilag semlegesítette egy ellenfelét, aki a háttérben akadályozhatta volna. A Brexit ügyeiben ugyanis a kabineté és az új Brexit-ügyi miniszteré lesz a főszerep, nem viheti el a külügyminiszter a show-t. Johnsont egyébként Europhile Brexiternek tartják, aki imádja Európát, de utálja az EU-t.

Ellensúly

A belügyi tárcát Amber Rudd, az előző kormány energiaügyi minisztere kapta. A szakértők azzal kommentálták a Remain-párti politikus kinevezését, hogy a Leave "királya" Johnson ellensúlya lehet. Rudd egy nyilatkozatában kijelentette, hogy nem menne haza egy kellemes esti kikapcsolódás után Johnson autóján.

Nem keltett különösebb visszhangot, hogy Michael Fallon maradt a védelmi miniszter. Liam Fox, aki kétszer (2005-ben és 2016-ban) sikertelenül indult a pártelnöki tisztségért nemzetközi kereskedelmi miniszter lesz. Fontos szerep hárulhat rá a szigetország nemzetközi gazdasági kapcsolatainak újraszervezésében.

És a győztes...

David Davis lesz a Brexit-ügyi miniszter, akit óriási befolyása miatt a sajtó Brexit-cárként emleget. Davis régi motoros. Már az 1990-es években szolgált az akkori tory kormányban Európa-ügyi miniszterként, majd ellenzékben árnyék belügyminiszter volt. Az első vonalból 2008-ban váratlanul távozott. Az új tárcáról egyelőre annyit tudni, hogy egyik feladataként ki kell bányásznia a brit joganyagból az EU-s szabályokat.

Hírek szerint Davis már a jövő év kezdete előtt elindítaná az európai alapszerződés 50. paragrafusa szerinti válási procedúrát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2016.07.14 17:26

Így van, az lesz, vagyis a Foreign Office vezetője. Nem pedig a brit külügyi hírszerzés főnöke, ahogy olvastam arról egy másik oldalon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.07.14 07:04

Szovegelni ez is tud, meg nyomni a populista dumat, hogy o a dolgozo emberek erdekeit nezi... jah.. persze :D

Ha valoban igy lenne, akkor elso lepeskent maximalizalnak a berleti dijakat, ahogy az No -ban van. Az ingatlanarak es a berleti dijak annyira elszalltak, hogy mar az angoloknak is komoly problemat okoz. Az ingatlankozveito cegek szabadon raboljak le a tulajt/ eladot es a berlot/vevot is.

Masodik lepes lehetne a TFL berlet es jegyarak normalizalasa.

Ez a ket dolog talan a legfontosabb a munkasoknak, ugyhogy amig ezekkel nem foglalkoznak, addig minden csak populista blabla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.07.14 06:46

Hajrá britek! Ne higyjetek a huhogóknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.13 22:24

Oh, wait a minute...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html