"A Brexit Brexitet jelent, ki fogunk lépni az EU-ból"

Theresa May, a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik miniszterelnök-jelöltje szerint "a Brexit Brexitet jelent", és az Egyesült Királyság mindenképpen kilép az Európai Unióból. Ez a külföldi EU-állampolgárok szabad mozgásának "szabályozásával" is jár majd.
MTI, 2016. július 9. szombat, 14:15
Fotó: Napi.hu

Ugyanezt üzente a brit kormány annak a több mint négymillió aláírónak, akik csatlakoztak az újabb EU-referendumot követelő petícióhoz.

Theresa May belügyminiszter kapta a legtöbb voksot a távozó jelenlegi kormányfő, David Cameron utódjelöltjeit kiválasztó csütörtöki alsóházi frakciószavazáson, és a másik jelölttel, Andrea Leadsom energiaipari államtitkárral verseng a párt 150 ezer szavazásra jogosult tagjának voksaiért a szeptember 9-én lezáruló vezetőválasztási kampányban.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapnak adott, szombaton ismertetett interjúban Theresa May kijelentette: nagyon fontos annak felismerése, hogy a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás eredményeként az Egyesült Királyság ki fog lépni az Európai Unióból. Hozzátette: az ő nagyon egyértelmű álláspontja szerint "a Brexit Brexitet jelent", és ha ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, akkor az ország az ő vezetésével ki is fog lépni az EU-ból.

Szabályozzák a külföldi EU-polgárok szabad mozgását is

Theresa May kijelentette azt is, hogy ez a külföldi EU-állampolgárok szabad mozgásának "szabályozásával" is jár majd. A belügyminiszter nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy ez pontosan milyen intézkedéseket jelent. Korábbi nyilatkozataiban azonban már utalt arra, hogy a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok eddigi jogainak érvényesülését a brit kormány csak viszonossági alapon tudja garantálni, vagyis akkor, ha az EU-tagállamokban élő britek jogait is garantálják a fogadó országok.

Hasonlóképp nyilatkozott a minap Philip Hammond brit külügyminiszter is, aki az alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán a külföldi EU-állampolgárok jövőbeni státusát firtató kérdésre kijelentette: a brit kormány elismeri azt az "életfontosságú" hozzájárulást, amelyet a külföldi uniós munkavállalók nyújtanak a brit gazdaságnak, de azt kéri az uniós társállamoktól, hogy a viszonosság alapján ismerjék el a náluk élő és dolgozó britek szerepének fontosságát országuk gazdaságában.

Kormányhivatal vezényelheti le a kilépést

Theresa May a The Daily Telegraphnak adott szombati interjúban hangsúlyozta: a kormány felelőssége most az, hogy a kilépési tárgyalásokon a lehető legkedvezőbb egyezséget érje el Nagy-Britannia számára. Kijelentette azt is, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, a folyamat irányítására külön kormányhivatalt hoz létre, amelynek élén olyan politikus áll majd, aki a népszavazás előtt a kilépés mellett kampányolt.

May nem fedte fel, hogy kit szán erre a tisztségre. A belügyminiszter maga a referendum előtt a bennmaradást pártolók táborához tartozott, bár a kampányban aktívan nem vett részt.

Nem lesz új népszavazás

A brit kormány szombaton válaszolt arra az online petícióra, amelynek 4,1 millió aláírója új népszavazást követel az EU-tagságról, új szabályokkal. A kezdeményezők szerint kötelezővé kellene tenni az újabb referendumot, ha az elsőn a választók kevesebb mint 75 százaléka vett részt, és a kilépésre vagy a bennmaradásra 60 százaléknál kevesebben voksoltak.

A brit EU-tagságról szóló júniusi népszavazáson a részvételi arány 72,2 százalékos volt, és 51,9 százalék szavazott arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

A kormány nevében a külügyminisztérium nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a júniusi referendumról külön törvény intézkedett, és a jogszabály nem írt elő minimális részvételi arányt. A közlemény kiemeli: David Cameron miniszterelnök és a kormány is egyértelművé tette, hogy ilyen népszavazást nemzedéknyi időtávlatban csak egyszer lehet megrendezni, és az eredményt tiszteletben kell tartani. A referendumon a törvényben meghatározott feltételekkel 33 millióan vettek részt, és ez volt a brit történelem egyik legnagyobb demokratikus aktusa - áll a külügyminisztérium közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marv, 2016.07.09 18:23

@megalodon: a vamunio nem eleg ,szabad munkaeroaramlast is kovetel a piacok termeszete,ha az EU versenykepes akar lenni globalisan. Az meg egymas iranti szolidaritast is jelent ,egyseges jog stbstb
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marv, 2016.07.09 18:20

@megalodon: a nemeteknek - mint az EU vezetoi - nem szamit a kelet europai munkaero. Vagyis targyalnak majd,kemenykednek - szoban- de igazabol nem fogjak erdemben kepviselni a bevandorolt keleteuropaiakat. Fokepp azert mert ha angliaban nem kellenek akkor ezek mennek majd hozzajuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2016.07.09 15:50

@megalodon: politikus, egykutya. most ezt mondja, mert szeretne ő lenni a kormánynál. aztán ha odakerül, majd módosítja az álláspontját annak függvényében, hogy éppen mi a szitu.
ez egy kibaszott kényes helyzet amúgy is, pláne a nemzeti összhang sincs meg.
ha mégis meglépik, nagy gebasz lesz, leginkább a szigeten...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.07.09 15:24

Csak éppen azt felejtik el, hogy most a Brittekkel ugyebár példát fognak statuálni, hogy ez vár majd minden kilépőre
(ha csak úgy simán kisétálnának akkor ugye mindenki azt tenné oszt lenne egy vámunió az egészből ami persze a legjobb lenne)

Vgayis ha vámmentességet akarnak akkor egy halom lóvét fizethetnek + kölcsönösen vámmenteseknek kell lenniük, ha ki akarják pucolni az EU.-s munkavállaókat (kelet európaiakat) akkor biza kölcsönös alapon szanaszét korlátozzák majd Őket.. egy biztos olyan feltételeket teremtenek, hogy az angolok erőteljes hanyatlásnak induljanak különben szétrobban a brüsszeli burokrácia és az EU..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html