A Brexitnél és Trumpnál nagyobb riadalom jöhet decemberben

Bár sok mindenben különbözik a decemberi olaszországi népszavazás a Brexit győzelmét hozó brit függetlenségi referendumtól és a Donald Trump sikerével végződött amerikai elnökválasztástól, ha a római kormány belebukik a voksolásba, annak nagyon durva következményei lehetnek.
Napi.hu, 2016. november 18. péntek, 07:08
Fotó: Reuters

Matteo Renzi olasz miniszterelnök más, mint volt brit kollégája, David Cameron, aki elbukta a brit függetlenségi népszavazást, illetve Hillary Clinton, aki vesztett Donald Trumppal szemben az USA elnökválasztásán - kezdi háttércikkét a Bloombergen Therese Raphael, a hírügynökség publicistája.

A politikai elit ellenlábasaként választották Firenze megye vezetőjének 2009-ben, 34 éves korában, így van némi múltja abban, hogyan kell populista politikával kiütni az erősebb ellenfeleket.

Ráadásul az olaszok már túl vannak a maguk Trumpján: Silvio Berlusconi kilenc éven át vezette az országot számtalan be nem tartott ígérete, egymást követő botrányai és nemzetközi elszigetelődése ellenére.

Más ez az ország

Olaszország a második világháborút követő évtizedekben 60 kormány fogyasztott el, úgyhogy az olasz társadalomnak elege lehet a politikai instabilitásból. Más tehát Olaszország helyzete, mint az Egyesült Királyságé és az Egyesült Államoké.

Az említett körülmények mellett fontos különbség, hogy a két másik országban az évtizedek alatt kialakult státus quót, a folytonosságot képviselő, hagyományos politikai elit állt szemben egy olyan erővel, amely egy lecsúszóban lévő "birodalom" - Nagy-Britannia, illetve az USA - régi nagyságának, az ezzel járó jólétnek a visszaszerzését ígérte.

A nem valójában igen

Olaszországban ironikus módon nem a változásra, hanem a megmerevedett politikai viszonyokra szavaz az, aki az alkotmánymódosításról szóló december 4-ei referendumon a "nem" mellé teszi az X-et. A politikai instabilitásra és a gazdasági stagnálásra szavaz, amelyből bőven elegük lehet az olaszoknak.

És lehet, hogy csak azért tennék ezt, mert Renzi rosszul és rossz időben tálalja nekik a változtatás lehetőségét. Lehet, hogy csak azért mondanának nemet a népszavazáson, mert a kormányfő hozzákötötte személyes politikai sorsát - azt ígérte, lemond, ha a társadalom nem fogadja el alkotmánymódosítási javaslatait.

Bebetonozás

Lehet persze az is, hogy a tartalommal van baj. A változtatás lényege, hogy a kormányzás stabilizálása érdekében mérsékelné a szenátus beleszólását a döntésekbe, azaz kiiktatná a parlamenti felsőház vétójogát.

Ez még talán simán át is menne, ám a népszavazásra feltett alkotmánymódosítás emellett kő keményen bebetonozná a jövendő kormányokat az ötéves ciklusukra. Ez már nem feltétlenül tetszik azoknak, akik például magát Renzit szívesebben látnák távol a kormányrúdtól.

Rossz számok

Renzi annak a populista reformernek igyekszik tálalni magát, amelyre az olaszoknak szükségük van, de a gazdasági adatok, amelyek nem sokat változtak néhány éves kormányzása alatt ellene szólnak. A munkanélküliségi ráta 11,4 százalék, ezen belül a fiatalok fele nem talál állást magának.

Az államadósság eléri a GDP 132 százalékát, ami több mint kétszerese az EU 60 százalékos plafonjának. (Csak azért tartható fenn, mert főként hazai befektetők kezében vannak az államkötvények - a szerk.) A végeredmény ismert Nagy-Britanniából és az USA-ból: a középosztály a globalizáció áldozatának érzi magát.

Ezért hiába más Olaszország, mint Nagy-Britannia és az USA, mégis elsöpörheti a kormányt ugyanaz az elégedetlenség, amely a Brexit és Donald Trump győzelméhez vezetett.

Régi jó módszerek

Korábban könnyű dolguk volt az olasz kormányoknak. Leértékelték a lírát, amivel versenyképesebbé tették az olasz vállalatokat és leradírozták az állam tartozásainak egy részét. Az euró bevezetése azonban lehetetlenné teszi a régi receptek beváltását.

Renzi pechjére még az is ellene dolgozik, amivel megpróbálkozott. Kormánya a munkaügyi reform keretében fel akarta lazítani az elbocsátások feltételeit, ám a szakszervezetek ellenállása miatt végül a reformintézkedések voltak azok, amelyeket felvizeztek. Ez azt a látszatot kelti, hogy a miniszterelnök nem képes keresztülvinni az akaratát.

A referendumon szereplő alkotmányos reformmal kapcsolatban máris megszólaltak azok a hangok, amelyek szerint semmin sem fog változtatni. Nem fogja megoldani az olasz politika két rákfenéjét: a szétaprózott pártszerkezetet és az uram-bátyám viszonyokat.

Ki az euróból!

Nem véletlen, hogy a kormány fő ellenfele, a néhány éve létrejött Öt Csillag Mozgalom, amelyet Beppe Grillo volt humorista vezet, pont az említett gyengeségekbe kötött bele. Arra figyelmezteti a szavazókat, hogy az alkotmányos reform túl nagy hatalmat adna Renzi kezébe. Ki akarja léptetni Olaszországot az eurózónából, hogy megszabaduljanak annak "béklyóitól". A régi pártok mindegyikét bénának és korruptnak bélyegzi.

Eközben a kormányfő éppen azzal érvel, amivel a Trump ellenfelei próbálkoztak - hiába. Az Öt Csillagnak nincs kormányzási tapasztalata, ígéretei egymásnak ellentmondók és hasonlóak. Eközben az olaszokat csak a megszorítások érdeklik, amelyek megkeserítik az életüket.

53-47

Renzi és emberi lólépésben ugrálva beutazzák az országot, hogy ijesztgessék a szavazókat. Ha a referendumon elbukik az alkotmánymódosítás, akkor a következő 30 évben minden miniszterelnököt sarokba lehet majd szorítani a vétófenyegetésekkel, zsarolhatók lesznek parlamenti többségük elvesztésével és - mint az elmúlt évtizedekben - a jövő-menő kormányok kiszolgáltatottak lesznek - a szemben velük - stabil bürokráciának.

A kormány erőlködése ellenére a közvélemény-kutatások szerint 53-47 százalékra a nemek vezetnek. Renzi gyakorlott kampányozó, ezért nem lehet még elkönyvelni a vereségét, ám ha elbukik, és ígéretéhez híven lemond, akkor tényleg az következik, amit ő és hívei mondanak: folytatódik a kaotikus uram-bátyám politizálás Olaszországban.

Ez azonban a kisebb gond. A nagyobb az, hogy ha az Öt Csillag hatalomra kerülne, és kezdeményezné az ország kilépését az eurózónából, az alighanem a közös európai valuta végét jelentené. Ez sokkal súlyosabb csapást mérne a nyugati világra, mint hogy a britek kilépnek az EU-ból, illetve hogy az USA-t Donald Trump vezeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2016.11.28 15:58

A baloldal egyrészt meghonosította azt a felfogást hogy szabadosan kell élni. A szabados élet része az is hogy elfogadjuk "mások" szokásait és alkalmazkodunk hozzájuk. A "mások" szokásait viszont a shoria-rendőrség erőszakkal betartatja, amit tiszteletben kell tartani, azaz a sharia törvényeivel összeegyeztethető módon kell élni nehogy megbántsuk már szegény "másokat". A sharia szerint viszont szigorúan tilos a szabadosság.
Tehát ha igazi baloldali vagy abszolút szabadosan élsz, ugyanakkor semmiféle szabadosságot nem engedhetsz meg magadnak. A liberál-baloldali természetellenesen kifordított "logika" a saját önellentmondásaival őröli fel önmagát. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.11.28 15:42

@Nyugatos_szolasszabadsag:
Micsoda öröm lenne Neked az euró megszűnése az Unió felbomlása, azt a kutyafáját szélsőjobbos fieszta kezdődne. Ásotthalom lenne az ország székhelye ott van az igazi jövő!
Ugye így gondolod?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2016.11.28 13:13

Óriási riadalom. Mármint a libsiknek, meg a migránsoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bissone, 2016.11.18 20:32

@atombandi:

Személy szerint elfogadom , hogy a nem eléggé iskolázottak ne szavazzanak.
Egy feltétellel aki nem kell szavazzon annak nem is kell adóznia, hisz úgysem szólhat bele mire költik a befizetett adóját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.11.18 19:34

@ziziza:
"Sok iskolázott nem ér egy kalap szart sem. Sok "egyszerű" embernek több esze, intelligenciája, erkörcse, morálja több, mint némely több diplomásnak.... "
ezzel azert vitatkoznek. nem azert, mert nincs ilyen eshetoseg, de az iskolazatlan tomegek meg a diplomas tomegek kozott azert tapinthato a kulonbseg, persze vannak kitevetelek, de mint tudjuk a kivetel az csak kis hanyada az egesznek.

a direkt demokracia mivel lenne jobb? nem populista politikusok lennenek, hanem direktbe lehetne nyomni a full kretent. pl szerinted az allampolgarok tobbsege honnan venne a batorsagot donteni egy komolyabb kerdesben? pl atomeromu epites? azt gondolod, hogy 10 millio mari neni es pista bacsi ha szavaz errol, akkor az egy kurva jo dontes lesz? egy megvalosithatosagi tanulmanyt nem olvasnak el, nemhogy szakertokent reszt vegyenek egy ilyen dontesi folyamatban...

en tobbre tartom az elitista kormanyzast, vagy akar a monarchiat, ha a birosagok es az eroszakszervezetek le vannak valasztva roluk. es ez itt a lenyeg, ne kapjanak teljhatalmat. akkor nem lehetne jampizni, meg elpoltozni a buncselekmenyeket, hanem aki lopja a kozpenzt az buntetest kap. ne egy gyurcsany vezerelje ki a rendoroket az utcara, hanem a rendorok kergessek el a picsaba a politikusokat, ha leszerepeltek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html