A brexitnél is nagyobb bomba jöhet

Viccelődve, magabiztosan reagált Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője arra az új felmérésre, amely szerint az egy hét múlva esedékes választások patthelyzethez vezethetnek a londoni parlamentben. A toryk mellett az angol font lehet a meccs nagy vesztese.
Komócsin Sándor, 2017. május 31. szerda, 11:18
Fotó: MTI/EPA

Jelemy Corbyn, a Munkáspárt elnöke vált a brit választási kampány főszereplőjévé egy héttel a szavazás napja előtt - kezdi beszámolóját a Bloomberg. A választók nem kevesebbről döntenek, mint arról, hogy milyen kormány képviselje országukat a brexitről folytatandó tárgyalásokon.

Corbynnak kedden nem jutott eszébe egy fontos adat a gyermektámogatásokkal kapcsolatban egy rádióinterjú alatt, de ez nem rendítette meg, miközben ellenfele, Theresa May konzervatív miniszterelnök éles személyes támadást indított ellene egy kampányrendezvényen.

Take it easy!

A nehézségek ellenére a munkáspárti vezér nyugodtan szerepel a nyilvánosságban, jó humorral kompenzálta bakiját. Egy ötmillió nézőt vonzó BBC-show-ban arról beszélt, hogy soha az életben nem gondolta, hogy miniszterelnök lehet belőle. Ugyanakkor mindent megadna pártja jövő heti győzelméért.

May eközben egy vidéki gyűlésen elismételte korábbi véleményét, miszerint Corbyn lábhoz tett fegyverrel menne bele az EU-val folytatandó brexittárgyalásokba. Némi pánikra utal a kormányoldalon, hogy a konzervatív sajtó azzal a képtelenséggel vádolja a Munkáspártot: titkos tervet szőttek arra, hogy a brexit után képzetlen bevándorlókkal árasztanák el a brit gyárakat és mezőgazdasági farmokat.

A kormányfő igyekszik a brexit és a nemzetbiztonság felé terelni a közbeszédet a kampány hajrájában, ám ellenfele megszorításellenes üzenetét felerősítette, hogy a May kénytelen volt visszavonni egyik ígéretét a szociális gondoskodással kapcsolatban. A baki következménye a toryk tetemes népszerűségi előnyének elolvadása lett.

Hung Parliament

Kisebb pánikot keltett az angol font piacán, hogy egy friss modellszámítás eredményeként úgynevezett hung Parliament lehet a jövő csütörtöki szavazás végeredménye. Ez azt jelenti, hogy egyetlen pártnak sem lenne kormányzóképes többsége a törvényhozásban.

A 650 fős alsóházban a jelenlegihez képest 20 mandátumot veszíthet a Konzervatív párt, s így 310-re olvadhat képviselőinek száma, miközben a Munkáspárt 28-cal több bársonyszéket, azaz összesen 257 képviselői helyet szerezhet. Ez elképesztő blamázs lenne Maynek, aki azért íratta ki az előrehozott választásokat, hogy jelentősen növelje pártja 12 mandátumos többségét, s ezzel megerősítse kormánya hátországát a brexittárgyalások előtt.

Jöhet 1,26 font/dollár

A YouGov modellje hétezer emberrel készült 50 ezer interjún alapul. Bár hibahatára nagy, egy évvel ezelőtt - szemben a közvélemény-kutatások többségével és a népszavazással kapcsolatos pénzes fogadásokkal - előre jelezte a brexitpártiak győzelmét.

A font gyengülése világos bizonyítéka annak, hogy a piacok nincsenek felkészülve egy szoros eredményt hozó választásra - kommentálta az brit valuta 0,6 százalékos gyengülését a friss felmérés hatására Sean Callow, a Westpac Banking Corp. vezető devizastratégája. A brit valuta ezzel az eséssel benézett az 1,28 dollár/fontos szint alá.

Befektetőknek át kell gondolniuk a font gyengülésére játszó spekulációikat - a választás bejelentését követően erősödött a valuta az akkor előre jelzett nagy torygyőzelem lehetősége miatt. A Westpac, amely a pontos jósok közé tartozik már 1,26-os dollár/font árfolyamot is lehetségesnek tart a következő hónapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2017.05.31 23:05

Nekem az a nő korábban is ellenszenves volt, kifejezetten sunyi módon elméletileg a brexit ellen volt a népszavazási kampányban, de csak módjával, egyébként nem csinált semmit, lényegében lapított. Csodálkoztam, hogy ő lett miniszterelnök, mert úgy lett volna logikus, hogy egy brexit párti embert választanak a népszavazás után. Azóta nagyom harcias, de csak az árnyékkal boxol, mert senki nem állt vele szóba a kontinensen. Az összes hülye elképzelésével elhajtják és ezt a britek is látják. Most pedig az előre hozott választásokkal ugyanúgy megszivatja magát mint a népszavazással Cameron.
A választás eredményét megjósolni a briteknél a legnehezebb a sajátos választási rendszer miatt, a helyzet May számára már nem olyan kellemes, mint pár hete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.31 18:46

hehe, meg tobb mint egy het, es a lehet mayxit lesz belole... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html