A BBC által kedd hajnalban előzetesen ismertetett részletek szerint a megkérdezettek 77 százaléka mondta azt, hogy a bevándorlók számának csökkenését kívánja. Ez az arány beállította a 30 éve minden év elején elvégzett hasonló vizsgálatok 2008-ban elért eddigi rekordját.

A brit választók 56 százaléka ráadásul a bevándorlás "nagyon nagy mértékű" visszaszorítását szeretné. Az e válaszlehetőséget bejelölők aránya most volt a legmagasabb e közvélemény-kutatás három évtizedes történetében. Arra a kérdésre, hogy a bevándorlás jó vagy rossz hatást gyakorol-e a gazdaságra, 47 százalék vélekedett úgy, hogy a hatás negatív, 31 százalék szerint ugyanakkor előnyős. A hatást kedvezőnek gondolók fele is azonban e véleménye ellenére a bevándorlás korlátozását szeretné.

A keddi BBC-műsor megszólaltatja az ellenzéki Munkáspárt egyik veterán politikusát, Jack Straw volt belügy- és külügyminisztert, aki kijelentette: a Labour vezette előző brit kormány elhibázta a bevándorlás kezelését, és ezt ő "mélységesen" sajnálja. A brit kormány 2004-ben évi 5-13 ezer keleti EU-munkavállaló nagy-britanniai betelepülésével számolt, ám a bővítés után voltak olyan évek, amikor 200 ezernél többen érkeztek Kelet-Európából.

Nagy-Britanniában - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szemben érvényesített korlátozások január 1-jei lejártával - egyre élesebb bel- és főleg külpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció az elmúlt hetekben sorra jelentette be a szigorítási terveket, amelyek közül több az újév első napján életbe is lépett. A uniós országokból érkezők például nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában mostantól nem igényelhetnek munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat, és a három hónap leteltével is legfeljebb hat hónapig kérhetnek ilyen jellegű támogatást.