Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyság jó úton halad afelé, hogy a brexit költsége - az elveszített gazdasági növekedés miatt - meghaladja a 200 milliárd fontot (260 milliárd dollár) az év végéig, ami azt is jelenti, hogy a kilépés költsége meg fogja haladni azt az összeget, amit a britek az elmúlt 47 évben, tagságuk alatt összesen befizettek az EU költségvetésébe - derül ki a Bloomberg Economics számításából a businessinsider.com szerint.

Az elemzést készítő közgazdász, Dan Hanson szerint a bizonytalanság volt a fő oka, hogy az Egyesült Királyság gazdasági növekedése elmaradt más G7-es országétól a 2016-os szavazás óta. Ez szerinte azt jelenti, hogy a brit gazdaság 3 százalékkal kisebb, mint lehetett volna, ha nem arra szavaz, hogy elhagyja az EU-t.

A brit alsóház könyvtárában fellelhető adatok alapján az Egyesül Királyság 1973 és 2020 között inflációval korrigáltan 215 milliárd fontot (280 milliárd dollár) fizetett be az EU költségvetésébe. A Bloomberg Economics szerint a kilépés költsége már elérte a 130 milliárd fontot (169 milliárd dollár), a költségek pedig várhatóan tovább növekednek.

Nagy törés lenne a hard brexit

A brexit miatti veszteségeket a ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD is számba vette egy friss elemzésében. Számításaik szerint a nem tarifális intézkedések (NTM) - például egészségbiztonsági, környezetvédelmi, hagyományos kereskedelempolitikai intézkedések (kvóták, nem automatikus engedélyezések) jelentős törést eredményezhetnek az EU-brit kereskedelmi kapcsolatokban, ami - az emelkedő vámokkal együtt - az EU-ba irányuló brit exportot 14 százalékkal, azaz 32 milliárd dollárral vetheti vissza.

Egy megállapodás nélküli brexit esetén az érintett felek által kivetett vámokból fakadó veszteségeket az UNCTAD 11,4 és 16 milliárd dollár közé teszi, ami a brit export 5-7 százalékának felel meg. A nem tarifális intézkedések a most megjelent elemzés szerint ezeket a veszteségeket megdupláznák. (Az UNCTAD elemzésében szereplő adatok szerint egy megállapodás nélküli brexit Magyarország Egyesült Királyságba irányuló exportját várhatóan közel 12 százalékkal vetné vissza a vám és nem tarifális intézkedések összhatásaként a 2015-ös, brexit-szavazás előtti állapothoz képest.)

Az UNCTAD friss elemzése szerint a brit export még akkor is 9 százalékkal esne vissza, ha a felek egy "standard" szabadkereskedelmi megállapodást írnának alá. Ez pedig igen jelentős csapás lenne a brit gazdaságnak, miután a brit export 46 százaléka megy az EU piacaira. A nem tarifális intézkedések, valamint a megugró vámtarifák miatt emelkedő kereskedelmi költségek több mint a kétszeresére növelnék a brexit káros gazdasági hatásait az Egyesült Királyságra, az EU-ra és más fejlődő országokra nézve.

A fejlődő országokból érkező export viszont az Egyesült Királyságba és kisebb mértékben az EU-ba is nőhet, de csak akkor, ha az Egyesült Királyság nem emeli a vámokat a harmadik országok számára - jegyzi meg a tanulmány.