A britek sem okoztak meglepetést

A Bank of England az infláció kordában tartása érdekében változatlanul hagyta az irányadó kamatot.
NAPI Online, 2008. május 8. csütörtök, 14:52
Fotó:

Mai kamatdöntő ülésén nem változtatott a benchmarkon a Bank of England (BoE). A brit jegybank tavaly december óta három alkalommal csökkentette az alapkamatot annak reményében, hogy lendületbe hozhatja az Egyesült Államokból a szigetországba is átgyűrűző lakás- és hitelpiaci válság hatására lassuló gazdaságot.

Az energia és élelmiszerek árának robbanásszerű emelkedése miatt meglódult infláció azonban stratégiája módosítására kényszerítette a testületet, amely így a várakozásoknak megfelelően nem csökkentette tovább a jelenleg is 5 százalékos irányadó kamatot.

A gazdasági növekedés lassulásának jelei nyilvánvalóak az Egyesült Királyságban; a lakásárak 1996 óta először éves szinten is csökkenést mutattak áprilisban, a szolgáltatóipar növekedése szintén mélyponton (a legújabb makroadatok szerint 5 éve nem volt ilyen lassú a szektor gyarapodása). A recesszió tengerentúlról fenyegető árnya tovább növeli a monetáris politikai döntéshozók megosztottságát.

A BoE múlt havi - vágással záruló - kamatdöntő ülésén is voltak olyan jegybankárok, akik az inflációs tendenciákra hivatkozva pillanatnyi megálljt parancsoltak volna a kamatcsökkentésnek, azonban továbbra is jelentős azok tábora, akik csak a további kamatvágások drasztikusságában nem értenek egyet.

Az előrejelzések szerint már júniusban - egy 25 bázispontos csökkentéssel - folytatódhat a most megszakított trend. A gazdasági befolyásuk alapján legmeghatározóbb országokat tömörítő G7-ek között még mindig a briteknél a legmagasabb az irányadó kamat.

HOZZÁSZÓLÁSOK